Muğla ilinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin durumu ve sosyal sürdürülebilirliğe katkıları üzerine bir araştırma
A research on the situation of women entrepreneurs operating in Muğla province and their contributions to social sustainability
  1. Tez No: 898000
  2. Yazar: GÖKÇEHAN ÖZSARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Girişimci, E-ticaret, Sosyal Sürdürülebilirlik, Women Entrepreneur, E-commerce, Social Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniilikçilik ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Son yıllarda, e-ticaret uygulamalarının girişimcilere yeni olanaklar sunması ve kolaylıklar sağlamasıyla çalışma hayatı yeni bir boyut kazanmıştır. Kendi işini kurarak yöneten ve iş dünyasında aktif rol alan kadın girişimcilerin iş dünyasındaki rolü, e-ticaretin kapılarını açmasıyla birlikte belirgin hale gelmiştir. Bu dönüşümde kadın girişimciler, iş dünyasındaki yerlerini daha da güçlendirmekte ve sürdürülebilir bir geleceğin inşasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu tez, Muğla ilinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin mevcut durumunu tespit etmek ve sosyal sürdürülebilirliğe katkılarının olup-olmadığını belirlemek, eğer varsa bu katkıların neler olduğunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Muğla, zengin doğal kaynakları ve turistik potansiyeliyle bilinen bir bölgedir. Ancak, bu potansiyeli değerlendirmede yerel girişimcilerin rolü kritiktir. Bu çerçevede, kadın girişimcilerin bu potansiyeli değerlendirmede aldıkları rolleri bilmek ve içinde yaşadıkları topluma olan etkilerini belirlemek bu alandaki boşluğu doldurmak bakımından önemlidir. Bu çalışma Muğla ilinde yaşayan ve geleneksel pazarlama yöntemi ile birlikte e-ticareti de kullanarak pazarlama yapan 30 kadın girişimci ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın evreni Muğla ilinde bulunan kadın girişimcilerdir. Amaçlı örneklem ve kartopu tekniğinin kullanıldığı bu araştırmada, Muğla ilinde yaşayan 30 kadın girişimci ile yüz yüze görüşülerek anket uygulanmış ve derinlemesine görüşme yoluyla veriler toplanmıştır. Araştırma sonucunda; Muğla'da faaliyet gösteren kadın girişimcilerin başlangıçta bazı zorluklar yaşadıkları, bu zorlukları aşabildikleri ve başarılı sayılabilecek birer iş insanı olabildikleri ortaya çıkmıştır. Kazandıkları gelirlerle sosyal sürdürülebilirliğe katkısı olabilecek birçok toplumsal faydayı gerçekleştirdikleri de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, business life has gained a new dimension with e-commerce applications offering new opportunities and conveniences to entrepreneurs. The role of women entrepreneurs who establish and manage their own businesses and take an active role in the business world has become evident with the opening of the doors of e-commerce. In this transformation, women entrepreneurs further strengthen their place in the business world and play an important role in the construction of a sustainable future. This thesis was conducted to determine the current situation of women entrepreneurs operating in Muğla province and to determine whether they contribute to social sustainability and, if so, to reveal what these contributions are. Muğla is a region known for its rich natural resources and touristic potential. However, the role of local entrepreneurs is critical in evaluating this potential. In this context, knowing the roles of women entrepreneurs in evaluating this potential and determining their impact on the society they live in is important in filling the gap in this area. This study was limited to 30 women entrepreneurs living in Muğla province and marketing using e-commerce along with traditional marketing methods. The universe of the research is women entrepreneurs in Muğla province. In this research, where purposeful sampling and snowball techniques were used, a survey was conducted with 30 women entrepreneurs living in Muğla province, and data was collected through in-depth interviews. As a result of the research; it was revealed that women entrepreneurs operating in Muğla experienced some difficulties at the beginning, were able to overcome these difficulties and become successful business people. It was also determined that they realized many social benefits that could contribute to social sustainability with the income they earned.