Organ nakli hemşirelerinin merhamet yorgunluğu deneyimleri: Fenomenolojik bir çalışma
Organ transplant nurses' experiences with compassion fatigue: A phenomenological study
  1. Tez No: 898002
  2. Yazar: MEDİHA EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, organ nakli hemşireliği, merhamet, merhamet yorgunluğu, nitel araştırma, Nursing, transplant nursing, compassion, compassion fatigue, qualitative research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof.Dr. Tuncer KARPUZOĞLU Organ Nakli Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organ
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı; organ nakli hemşirelerinin merhamet yorgunluğu deneyimlerini nitel araştırma yaklaşımıyla incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Organ Nakli Klinikleri'nde çalışan 13 hemşire oluşturmuştur. Katılımcıların seçiminde amaçlı örneklem türlerinden, ölçüt örneklem tekniği kullanılmıştır. Veriler“Birey Tanılama Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak yapılan derinlemesine görüşmelerle toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler. Nvivo 12 nitel veri analizi yazılımı programından destek alınarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada 248 kod, 11 alt tema ve üç ana tema elde edilmiştir.“Merhamet Yorgunluğunun Nedenleri”ana temasının dört alt teması“nakledilen organın sorumluluğunun getirdiği ağır yük, empatiden sempatiye kaymak, stresle yola devam etmek, çalışma koşullarının ağır yükü”olarak belirlenmiştir.“Merhamet Yorgunluğunun Belirtileri”ana temasının“elden birşey gelmediğini hissetmek, yetememezlik hissinin düşüncesi, çaresizliğin yerine kendini koymak, daha fazlasını yapmaya çalışmanın bedeli”olarak dört alt teması bulunmaktadır.“Merhamet Yorgunluğunu Yönetmek”ana temasının ise“ekip ruhunu geliştirmek, bireyselleştirilmiş bakımı tasarlamak ve organ nakli hemşireliğini benimsemek”olarak üç alt teması belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmanın sonucunda katılımcıların tamamının merhamet yorgunluğunu deneyimledikleri ortaya çıkmıştır. Merhamet yorgunluğu oluşumuna katkıda bulunan faktörlerin; organ nakli hastalarının bakım yükü fazlalığı, hemşire yetersizliği, çocuk sahibi olmak, rejeksiyon tablosu; önlenmesine yönelik faktörlerin ise kadavradan nakil sayılarının artması, merhamet yorgunluğu gelişimine ilişkin farkındalığı arttırılması ve kişisel bakım stratejilerinin geliştirilmesinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the research; to examine the compassion fatigue experiences of organ transplant nurses with a qualitative research approach. Method: In this research, phenomenological design, one of the qualitative research methods, was used. The sample of the study consisted of 13 nurses working in Organ Transplant Clinics. Criterion sampling method, one of the purposeful sampling types, was used in the selection of participants. Data were collected through in-depth interviews using the“Individual Identification Form”and“Semi-Structured Interview Form”. Content analysis method was used to analyze the data. Data obtained from the research. It was analyzed with support from Nvivo 12 qualitative data analysis software program. Findings: In the research, 248 codes, 11 sub-themes and three main themes were obtained. The four sub-themes of the main theme of“Causes of Compassion Fatigue”were determined as“ the heavy burden of responsibility for the transplanted organ, shifting from empathy to sympathy, continuing with stress, and the heavy burden of working conditions”. The main theme of“Symptoms of Compassion Fatigue”has four sub-themes:“feeling that nothing can be done, the thought of feeling inadequate, replacing oneself with helplessness, the price of trying to do more”. The main theme of“Managing Compassion Fatigue”has three sub-themes:“ improve team spirit, designing individualized care, and adopting organ transplant nursing”. Result: As a result of this research, it was revealed that all participants experienced compassion fatigue. Factors contributing to compassion fatigue: excessive care burden for organ transplant patients, lack of nurses, having children, rejection situation; It has been determined that the factors for prevention are increasing the number of cadaveric transplants, increasing awareness about the development of compassion fatigue, and developing personal care strategies.