Sanatsal faaliyetler üzerinden güvenlik algısı
Security perception through artistic activities
  1. Tez No: 898031
  2. Yazar: HÜSEYİN ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇETİNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Çalışmaları, Algı Yönetimi, Sinema ve Dizilerde Söylem Analizi, Teorik Yaklaşımlarla Güvenlik, Güvenlik Algısı, Security Studies, Perception Management, Discourse Analysis In Movie and TV Series, Security Through Theoretical Approaches, Perception Of Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Güvenlik, uluslararası politikada öncelikli ve üzerine sürekli tartışılan bir konsepttir. Geleneksel bakış açısıyla, sadece askeri ve ekonomik terimlerle devlet etrafında ele alınan, dar güvenlik yaklaşımı günümüz politikasında işlevselliğini yitirmiştir. Güvenlik konsepti, eleştirel teori, sosyal inşacılık, Kopenhag Okulu ve postmodernizm başta olmak üzere pek çok teori tarafından incelenmiştir. Güvenlik, değerlere karşı bir tehdit hissetmeme durumudur. Güvenlik, öznel ve algıda şekillenen bir olgudur. Söylemler, görseller, imgeler güvenlik tanımlamamızı, algımızı etkiler. İnsanların düşüncelerine ve eylemlerine yön verebilme isteği insanoğlunun varlığından bu yana mevcuttur. Günümüze değin önemi ve metotları gelişme gösteren algı yönetimi kavramı, günümüz uluslararası politikasında stratejik ve öncelikli bir konuma gelmiştir. Kitlelere ulaşma ve etki açısından pek çok avantaja sahip olan sinema ve diziler üzerinden algı yönetimi operasyonları gerçekleştirilmektedir. Çalışma, sanatsal faaliyetler ile güvenlik algısı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu doğrultuda sinema filmleri ve diziler, söylem analizi ve eleştirel söylem çözümlemeleri kullanılarak incelenmiştir. Tezimiz boyunca incelediğimiz örnek film ve dizilerde gerçekleştirdiğimiz analiz sonucunda; tekrarlanan söylem kalıpları ve oluşturulan imajlar ile kitlelerin güvenlik algısının şekillendirilebileceği ortaya çıkmıştır. Bir görsel, cümle, seçilen bir kelime, afiş, fon müziği, amblem ve daha birçok öge üzerinden hedefleyenin seçtiği güvenlik mesajları izleyiciye aktarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Security is a priority and constantly discussed concept in international politics. The approach, which is considered on a state basis only military and economic terms, has lost its functionality in today's politics. The concept of security has been examined by many theories, especially critical theory, constructivism, Copenhagen School and postmodernism. Security is state of not feeling a threat to values. Security is a phenomenon shaped by subjective and perception. Discourse, images affect our perception of security. Desire to direct people's thoughts and actions has existed since the existence of mankind. Concept of perception management, whose importance and methods have developed until today, has become strategic and priority in today's international politics. Perception management operations are carried out through movies and TV series, which have many advantages regarding influencing the masses. The study examines the relationship between artistic activities and perception of security. In this regard, movies and tv series were examined using discourse analysis and critical discourse analysis. As a result of the analysis we carried out on the sample films and tv series we examined throughout our thesis; It has been revealed that the security perception of the masses can be shaped with repeated discourse patterns and created images. Security messages chosen by the target are conveyed to the audience through an image, sentence, selected word, poster, background music and many other elements.