COVID-19 sürecinin kripto para yatırımlarına etkisi
The impact of COVID-19 process on cryptocurrency investments
  1. Tez No: 898080
  2. Yazar: VİLDAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ULAŞ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Para, Covid 19, GARCH, ARCH, Cryptocurrency, Covid-19, GARCH, ARCH
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
COVID-19 pandemi süreci, küresel çapta ilerleyen ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde büyük bir etki yaratmış, bu durum kripto para piyasalarına da önemli ölçüde yansımıştır. Kripto paralar, son yıllarda yatırımcıların ilgisini çeken alternatif bir yatırım aracı olarak öne çıkmıştır. Bu çalışmada, COVID-19 sürecinin kripto para yatırımları üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Özellikle, piyasa değerine bakıldığında en yüksek kripto para birimi olarak adlandırılan Bitcoin'in fiyat hareketleri incelenmiştir. Araştırmada, Bitcoin'in 01/01/2017- 01/01/2023 tarihleri arasındaki günlük fiyat verileri kullanılmıştır. Volatilite tahmini için yaygın olarak kullanılan ARCH ve GARCH modelleri tercih edilmiştir. Bu modeller, finansal piyasaların oynaklık yapısını anlamak ve öngörmek için etkili araçlar olarak bilinmektedir. COVID-19 sürecinin başlangıcı, finansal piyasaların genelinde büyük bir belirsizlik yaratmış ve yatırımcıların risk algısını değiştirmiştir. Bu dönemde, kripto para piyasaları da büyük dalgalanmalar yaşamıştır. Çalışmanın bulgularına göre, COVID-19 sürecinde Bitcoin'in fiyat volatilitesi önemli ölçüde artmıştır. Bu durum, yatırımcıların bu dönemde kripto paralara olan ilgisinin arttığını ve piyasanın daha spekülatif bir hale geldiğini göstermektedir. Bitcoin bazında şokların volatilite etkisinin sabit olduğunu ve pozitif şokların negatif şoklardan çok daha fazla güçlü bir etkiye sahip olduğunu belirlemişlerdir. Bu sonuçlara bakıldığında, kripto para piyasalarının dinamiklerini anlamak ve yatırım stratejilerini buna göre şekillendirmek için belirli yöntem ve araçlar kullanılarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic has had a significant impact on the global economy and financial markets, and this effect has also been notably reflected in the cryptocurrency market. Cryptocurrencies have emerged as an alternative investment vehicle that has captured the attention of investors in recent years. This study analyzes the impact of the COVID-19 pandemic on cryptocurrency investments, with a particular focus on the price movements of Bitcoin, the cryptocurrency with the highest market value. The analysis utilizes daily price data of Bitcoin from 01/01/2017 to 01/01/2023. ARCH and GARCH models, which are commonly used for volatility forecasting, are employed in the study. These models are known for their effectiveness in understanding and predicting the volatility structure of financial markets. The onset of the COVID-19 pandemic created significant uncertainty across financial markets and altered investors' risk perceptions. During this period, the cryptocurrency market experienced substantial fluctuations. Findings from the study indicate that the price volatility of Bitcoin increased significantly during the COVID-19 pandemic. This suggests that investor interest in cryptocurrencies rose during this period, leading to a more speculative market. The results also reveal that the effect of shocks on volatility is constant for Bitcoin, with positive shocks having a much stronger impact compared to negative shocks. Based on these findings, the study emphasizes the use of specific methods and tools to understand the dynamics of the cryptocurrency market and to shape investment strategies accordingly.