A relationship between bitcoin and foreign exchange rates: A quantitative research on bitcoin, and selected foreign exchanges
Bitcoın ile döviz kurları arasındaki ilişki: Bitcoin ve seçilmiş döviz kurları üzerine kantitatif bir araştırma
  1. Tez No: 652775
  2. Yazar: ALAALDIN SHUAIB KHALEEL MANASERH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZYEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin, USD, EURO, Kripto Para Birimi, Döviz Kuru, Birim Kök, Eşbütünleşme, Vektör Otoregresif Analizi, Granger Nedensellik, Nedensel-Etki İlişkisi, Bitcoin, USD, EURO, Cryptocurrency, Foreign Exchange Rate, Unit Root, Cointegration, Vector Autoregressive Analysis, Granger Causality, Causal-Effect Relationship
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kripto-para birimi, günümüz finans dünyasının en çok tartışılan konularının başında gelmektedir. Özellikle Covid-19 pandemi süreci ile birlikte artan dijitalleşme sürecinin kripto paraları da artan oranda etkileyeceği düşünülmektedir. Bitcoin, ilk ve en ünlü kripto para birimidir. Blok zinciri teknolojisine dayanır ve merkezi otoritelerin kontrolüne tabi olmayan, eşitler arası dijital merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Bu çalışmada, Bitcoin fiyatları (ABD Doları cinsinden) ile önemli döviz kurları arasındaki etkileşim ölçülmüş, Bitcoin fiyatları ile ABD Doları fiyatları (Türk Lirası cinsinden) ve EURO fiyatları (Türk Lirası cinsinden) arasındaki nedensel etki hesaplanmış ve bu şekilde Bitcoin'in yabancı kurlar için alternatif bir yatırım aracı olup olmadığı analiz edilmiştir. Analiz dönemi olan Ağustos 2010 ile Haziran 2020 arasında toplam 357 gözlemi kapsayan bir analiz gerçekleştirilmiştir. Analizde; tanımlayıcı istatiskler, birim kök testi, regresyon analizi, eşbütünleşme testi, vektör otoregresif analiz ve granger nedensellik gibi çeşitli ekonometrik teknikler kullanılmıştır. Bu çalışmada, USD fiyatları (USDP) ile Bitcoin fiyatları (BTCP) arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde hareket ettiği tespit edilmiştir. Diğer bir ifadeyle, USDP'deki bir birimlik artışın BTCP'de düşüşe yol açacağı tespit edilmiştir. Euro fiyatları (EURP) ile BTCP arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki mevcuttur. EURP'deki bir birimlik artışın BTCP'de de bir artışa yol açacağı gözlemlenmiştir. Yapılan eş bütünleşme testi sonucuna göre; Bitcoin fiyatı, USD fiyatları ve EURO fiyatı arasında uzun vadeli bir ilişki olmadığı da ortaya çıkmıştır. Granger nedensellik testi sonucuna göre Bitcoin'in, uzun vadede döviz kurları için iyi bir alternatif araç haline gelebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cryptocurrency is one of the most discussed topics in today's financial world. Especially with the emergence of Covid-19 pandemic process, it is thought that the increasing digitalization process will affect cryptocurrencies increasingly. Bitcoin is the first and most famous cryptocurrency. It is based on blockchain technology and it is a peer-to-peer digital decentralized cryptocurrency that is not subject to the control of central authorities. This study conducts an analysis to clarify the interaction between Bitcoin prices (in US Dollar), and selected foreign exchange rates using US Dollar prices (in Turkish Lira) and EURO prices (in Turkish Lira) by analyzing causal-effect relationship. Average monthly data is used for the period from August 2010 to June 2020 with a total of 357 obs. Some econometric techniques are used ranging from descriptive analysis, unit root test, regression analysis, cointegration test, vector autoregressive analysis, and granger causality test. This study finds out that USD prices (USDP) move in a negative and significant direction to Bitcoin prices (BTCP), that is, a unit increase in the USDP will lead to decrease in the in BTCP while Euro prices (EURP) influences BTCP in a positive and significant direction, and a unit increase in EURP will lead to an increase in BTCP. According to co-integration test results, it is further revealed that there is no cointegration relationship long-run between Bitcoin price, USD prices, and EURO price. As a result of the Granger causality test conducted, the Bitcoin in the long run, may become a good alternative investment tool for the foreign exchange rates.