Mobil tabanlı dijital partograf uygulamasının geliştirilmesi ve ebelerin deneyimi
Development of a mobile based digital partograph application and midwives' experience
  1. Tez No: 898131
  2. Yazar: BENAY OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Partograf, Dijital Partograf, Ebelik Bakımı, Doğum, Doğumhane, Partograph, Digital Partograph, Midwifery Care, Labour, Delivery Room
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmada, mobil tabanlı dijital partograf uygulamasının geliştirilmesi ve ebelerin deneyimlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, nitel yöntem ile yapılmıştır. Örneklemi, Manisa Şehir Hastanesi LDRP biriminde çalışan araştırmaya katılmaya gönüllü 13 ebe oluşturmuştur. Mobil Tabanlı Dijital Partograf Uygulamasının tasarımı, geliştirilmesine ve eğitimin yapılması sonrasında araştırma verileri, Birey Tanıtım Formu, Mobil Uygulama Kullanılabilirlik Ölçeği ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılarak araştırmacılar tarafından toplanmıştır. Verilerin analizinde, sayı ve yüzdelik dağılımları ve nitel verilerin analizinde Maxqda 24 programı ile içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan ebelerin eğitim durumu çoğunlukla lisans düzeyinde, gelir durumlarının gelir ve gidere denk ve çekirdek aile tipine sahip olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan ebelerin tamamının ebeliği isteyerek tercih ettiği, çoğunluğun doğumhanede kendi istekleri doğrultusunda çalıştığı ve hepsinin ebe olmaktan memnun olduğu bulunmuştur. Ebelerin uygulama deneyimlerine ait 3 ana tema oluşturulmuştur. Ana temalar kullanıcı dostu ve pratik kullanım, etkili zaman yönetimi, kaliteli ebelik bakımı olarak belirlenmiştir ve ana temalara ait alt temalar oluşturulmuştur. Sonuç: Çalışma sonucuna göre, ebelere yönelik geliştirilen Mobil Tabanlı Dijital Partograf Uygulamasının kullanılabilir bir araç olduğu gebelere ait veri girişlerinin kolaylıkla yapılıp, takip edilebildiği ve bakım kalitesini arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to develop a mobile-based digital partograph application and to evaluate the experiences of midwives. Materials and Method: The study was conducted with qualitative method. The sample consisted of 13 midwives working in the LDRP unit in Manisa City Hospital who volunteered to participate in the study. After the design, development and training of the Mobile Based Digital Partograph Application, the research data were collected by the researchers by face-to-face interview technique using the Individual Introduction Form, Mobile Application Usability Scale and Semi-structured Interview Form. In the analysis of the data, number and percentage distributions and content analysis with Maxqda 24 programme were used to analyse the qualitative data. Findings: It was found that the education level of the midwives participating in the study was mostly at the undergraduate level, their income status was equal to income and expenses, and they had a nuclear family type. It was found that all of the midwives who participated in the study preferred midwifery willingly, the majority worked in the delivery room according to their own wishes and all of them were satisfied with being a midwife. Three main themes related to the application experiences of midwives were formed. The main themes were determined as user-friendly and practical use, effective time management, quality midwifery care, and sub-themes belonging to the main themes were created. Conclusion: According to the results of the study, it was seen that the Mobile-Based Digital Partograph Application developed for midwives is a usable tool, data entries of pregnant women can be easily entered and followed, and the quality of care is improved.