Düzenli fiziksel aktivitenin işitme engelli bireylerin mutluluk, stres ve yaşam doyum düzeylerine etkisi
The effect of regular physical activity on the happiness, stress and life satisfaction levels of hearing impaired individuals
  1. Tez No: 898141
  2. Yazar: BORA GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, İşitme Engelliler, Mutluluk, Stres, Yaşam Doyum, Happiness, Hearing Impaired, Life Satisfaction, Physical Activity, Stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Düzenli Fiziksel Aktivitenin İşitme Engelli Bireylerin Mutluluk, Stres ve Yaşam Doyum Düzeylerine Etkisi Düzenli fiziksel aktivite programına katılan işitme engelli bireylerde, fiziksel aktivitenin; mutluluk, stres ve yaşam doyum düzeylerine etkisini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada; nicel araştırma yöntemi ve yarı deneysel bir çalışma modeli benimsenmiştir. Bu çerçevede daha önce hiçbir fiziksel aktivite programına katılmamış 30 çalışma / 30 kontrol olmak üzere toplam 60 işitme engelli birey araştırmaya katılmıştır. Çalışma grubuna haftada 3 gün toplamda 8 hafta süren düzenli fiziksel aktivite programı uygulanmıştır. Uygulanan program, araştırmacı ve uzman eğitmenler aracılığı ile geliştirilmiştir. Çalışma ve kontrol gruplarına ön ve son testlerden oluşan 3 farklı ölçek uygulanmıştır. Söz konusu ölçekler sırasıyla,“Oxford Mutluluk Ölçeği”,“Algılanan Stres Ölçeği”ve“Yaşam Doyum”ölçeğidir. Araştırmada,“çalışma”ve“kontrol”grubunda yer alan katılımcılara uygulanan ön ve son testlerden elde edilen“Oxford Mutluluk”,“Algılanan Stres”ve“Yaşam Doyum”puanları“İlişkili Örneklemler T-Testi”ve“Çift Yönlü Varyans Analizi”ile incelenmiştir. Test öncesinde verilerin“Normallik”ve“Güvenirlik”sağlayıp sağlamadığı çeşitli ölçüm teknikleri ile test edilerek sınanmıştır. Araştırma sonucunda; programa dahil olan işitme engelli bireylerin, düzenli fiziksel aktivite programı öncesine oranla daha“mutlu”olduğu,“yaşam doyum”düzeylerinin yükseldiği,“yetersiz özyeterlik”algısının azaldığı ancak“stres/rahatsızlık”seviyelerinde anlamlı bir değişim olmadığı görülmektedir. Aynı zamanda“çalışma”ve“kontrol”grupları arasında;“mutluluk”,“yaşam doyum”ve“stres”algısında herhangi bir anlamlı farklılık görülmediği gibi“cinsiyet, yaş ve diğer serbest zaman faaliyetlerine katılım”değişkenleri bakımından da herhangi bir anlamlı farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Regular Physical Activity on the Happiness, Stress and Life Satisfaction Levels of Hearing Impaired Individuals This study aims to examine the effects of physical activity on happiness, stress and life satisfaction levels in hearing-impaired individuals participating in a regular physical activity program; Quantitative research method and a quasi-experimental study model were adopted. In this context, a total of 60 hearing impaired individuals, 30 study / 30 control, who had never participated in any physical activity program before, participated in the research. A regular physical activity program was applied to the study group, 3 days a week for a total of 8 weeks. The applied program was developed by researchers and expert trainers. Three different scales consisting of pre- and post-tests were applied to the study and control groups. The scales in question are the“Oxford Happiness Scale”,“Perceived Stress Scale”and“Life Satisfaction Scale”, respectively. In the research, the“Oxford Happiness”,“Perceived Stress”and“Life Satisfaction”scores obtained from the pre- and post-tests applied to the participants in the“study”and“control”groups were examined with the“Related Samples T-Test”and“Two-Way Analysis of Variance”. Before the test, it was tested whether the data provided“Normality”and“Reliability”by using various measurement techniques. As a result of the research; It is seen that the hearing impaired individuals who are included in the program are happier than before the regular physical activity program, their“life satisfaction”levels increase, their perception of“insufficient self-efficacy”decreases, but there is no significant change in their“stress/discomfort”levels. At the same time, between the“study”and“control”groups; There was no significant difference in the perception of“happiness”,“life satisfaction”and“stress”, nor was there any significant difference in terms of“gender, age and participation in other leisure activities”variables.