Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Türk tarihçilerinin 1789 Fransız devrimine yaklaşımları ve bu konuda yazdıkları belli başlı eserler
Ottoman and Republican Turkish historians' approaches to The French revolution of 1789 and their main works on this subject
- Tez No: 898150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Fransız Devrimi, Osmanlı İmparatorluğu, Cumhuriyet Dönemi, tarihçi, History, French Revolution, Ottoman, Republic, Imp, Political
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
1789'da meydana gelen Fransız Devrimi kendinden önceki düşünce ve aydınlanma birikiminin tamamlayıcısı; kendinden sonraki devrimler içinde rehber olmuştur. Önce ortaya çıktığı Fransa'da akabinde tüm dünyada hızla yayılan devrim ve kazanımları diğer imparatorlukları etkilediği gibi çok farklı milletleri içinde bulunduran Osmanlı imparatorluğunu da etkilemiştir. Bu etkinin en iyi izlenebildiği alanlardan biri de devrim sonrası süreçte Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet Döneminde kaleme alınan eserler ve bu eserleri ele alan tarihçilerin anlam dünyalarıdır. Fransız Devrimi hakkında yazılan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserleri içerik yönünden genellikle devrimin siyasi oluş sürecini ele alan çalışmalardır. Taşıdığı değerler ile dünyayı baştan değiştirecek olan Fransız Devriminin siyasi tarihinin yanında bireyi merkeze alan yapısının değerlendirmesi pek yapılmadığı gözlenen bu çalışmalar tarihçiler perspektifinden bir devrimin yansımasını sunması açısından önem arz etmektedir. Fransız Devriminden sonra ortaya çıkan liberalizm ve muhafazakârlık fikirleri, Osmanlı ve Cumhuriyet aydınlarını etkilemiştir. Fransız Devrimi ile ilgili eserler bu iki temel bağlamda ele alınmış, gelenekçi meşrutiyet anlayışı ile cumhuriyet anlayışının birlikte bazen ebruli sanatı gibi iç içe geçerek günümüze kadar varlıklarını devam ettirmesi tarih yazımında ve devrimin ele alınmasında da kendini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The French Revolution, which took place in 1789, complemented the previous accumulation of thought and enlightenment; It has been a guide in the next revolutions. The revolution and its gains, which spread rapidly all over the world, first in France, where it emerged, not only affected other empires, but also affected the Ottoman Empire, which included many different nations. The Ottoman and Republican period works written about the French Revolution are generally discussed in terms of the political process of the Revolution. The political history of the French Revolution, which will change the world with its values, has not been evaluated much, as well as its individual-centered structure. Liberalism and Conservatism ideas that emerged after the French Revolution influenced Ottoman and Republican intellectuals. The works related to the French Revolution have been handled in this context, and the fact that the understanding of traditionalist constitutionalism and the understanding of the republic sometimes intertwined, like the art of marbling, has also shown itself in historiography and in the handling of the revolution.