Rumeli demiryolunun İstanbul tarihi yarımada üzerindeki etkileri
Effects of Rumeli railway on İstanbul historical peninsula
- Tez No: 898230
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN ŞAKİR BİNAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: 19.yy, İstanbul, Tarihi Yarımada, Rumeli demiryolu, istimlak, kentsel dönüşüm, 19.yy, Istanbul, Historical Peninsula, Rumeli Railway, istimlak, urban transformation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Sanayi devrimi ile beraber dünyada büyük bir değişim ve yenilenme süreci başlamıştır. Bu değişimler ekonomik, sosyal ve teknolojik açılardan çağ kapatıp çağ açarken, ilk olarak İngiltere'de başlayan devrim sonra Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'ya yayılmıştır. Buhar gücü ile işleyen makineler ve araçlar Sanayi Devrimi'nin başlangıç sebepleri arasında yer alır. Buhar gücü ile çalışan trenlerin keşfi demir yollarının yapılmasını elzem kılmıştır. Osmanlı Devleti de bu yenileşmeden payını alarak 19. yüzyılın ikinci yarısında Rumeli Demiryolunu inşa etmiştir. 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından inşa edilen demiryollarının büyük bir çoğunluğu gibi Rumeli Demiryolu da yabancı yatırımcılar eliyle yaptırıldığı için imtiyazlarını elde etme süreçlerini anlatan birçok yazılı kaynak, inşaat süreçlerini anlatan plan projeler, yapım sürecinde yaşananları anlatan bir çok resmi yazışma Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi'nde (OA) bulunmaktadır. Bu çalışmada arşiv belgeleri ışığında Rumeli demiryolu inşası sırasında tarihi yarımadada gerçekleştirilen istimlak süreçleri irdelenmiş ve demiryolu inşasının hem ekonomik, siyasi ve sosyal boyutuyla hem de kentsel mekânın ve fiziksel çevrenin xiii dönüşümü boyutuyla ortaya çıkardığı sonuçlar bu çalışmanın özgün kısmını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the industrial revolution, a major process of change and renewal has started in the world. While these changes closed the era and opened the era in terms of economic, social and technological aspects, the revolution that first started in England spread to Northern Europe and North America. Machines and vehicles that operate with steam power are among the starting causes of the Industrial Revolution. The discovery of trains operating with steam power eliminated the construction of iron rOAds. The Ottoman State took its share from this renewal and built the Rumeli Railway in the second half of the 19th century. Like the vast majority of railways built by the Ottoman State in the 19th century, Rumeli Railway has been built by foreign investors, so many written sources describing the processes of obtaining concessions, plan projects describing the construction processes, Many official correspondence describing what happened during the construction process is found in the Presidential Ottoman Archive (OA). In this study, the intricate processes carried out in the historical peninsula during the construction of Rumeli dermiolus in the light of archive documents were examined and the economic construction of the railway construction , The results it reveals with its political and social dimension and the transformation of urban space and physical environment constitute the original part of this study. xv