Modern Dönem Osmanlı ordusunda askeri köprüler ve tombaz köprücülük (19. ve 20. Yüzyıl)
Military bridges and tombaz bridging in The Ottoman army of the Modern Period (19th and 20th Century)
  1. Tez No: 898231
  2. Yazar: ENES NURİ BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TUĞLUCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Askeri Köprüler, İstihkam Birlikleri, Yüzer Köprüler, Askeri Modernleşme, 19th Century, Military Bridges, Fortification Troops, Floating Bridges, Military Modernisation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Günümüzde TSK'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından modernizasyon projeleri kapsamında yer alan ve taktik harekât ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen“SAMUR-Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü (SYHK)”birliklerin muharebe alanlarındaki nehir vb. sulu mevkilerden karşı sahile geçmek için tasarlanıp kullanılmaktadır. Sistem oldukça modernize edilmiş olsa da aslında yüzyıllardır kullanılan sistemin devamı niteliğindedir. Büyük İskender'den günümüze kadar uzun süre aynı mantıkla kullanılmıştır. Yüzer köprülerin Osmanlı Devleti'nde 19. yüzyılındaki kullanımları, askeri modernizasyonları ve modernitenin gereklerini karşılamak için kullanılan sistemin Osmanlı İmparatorluğu'ndaki modernleşmesiyle birlikte kullanılan yöntemler incelemektedir. Askeri okullardaki öğrenciler için hazırlanan ders kitapları, seyahatnameler, el yazmaları, savaşlara katılan askeri personelin eserleri ve arşiv belgeleri aracılığıyla kullanımları ve inşa süreçleri anlatılmaktadır. Bu kaynakların içerisinde köprücülük kitapları önemli bir yere sahiptir. Bu eserler orduların nehirleri geçmek için kullandığı köprülerin türleri ve yapımı hakkında ayrıntılı açıklamalar sağlar. Köprülerin sabit ve yüzer ayaklar üzerine inşa edilme süreci, geçiş yerinin tespiti, nehir ve ormanların incelenmesi, inşa süreci ve çalışanların görevlendirilmesi de dahil olmak üzere adım adım yer verilmiştir. Araştırmada yüzer köprülerin 19. yüzyıldaki durumunu incelendi. Köprülerin kullanımlarındaki ve durumlarındaki değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli hususları analiz edilerek cevaplar arandı. Böylece çalışmaların az olduğu bu alana akademik olarak katkıda bulunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The SAMUR (Armoured Amphibious Assault Bridge- AAAB) is a modernised system that forms part of the modernisation projects of the Land Forces Command of the Turkish Armed Forces. It has been developed in accordance with the tactical operational needs of the Turkish military. The SAMUR is designed to enable troops to cross from watery locations such as rivers to the opposite shore. Although the system is highly modernised, it is actually a continuation of the system used for centuries. The use of floating bridges has been employed in a similar manner for centuries, from Alexander the Great to the present day. This paper will examine the use of floating bridges in the Ottoman Empire in the 19th century, their military modernisation and the methods used to meet the requirements of modernity with the modernisation of the system in the Ottoman Empire. The use and construction of floating bridges is described in textbooks prepared for students in military schools, travelogues, manuscripts, works of military personnel who participated in wars and archival documents. Bridge books are an important source of information on this topic. These works provide detailed descriptions of the types and construction of bridges used by armies to cross rivers. The process of building bridges on fixed and floating abutments is covered in detail, including the determination of the crossing location, the survey of rivers and forests, the construction process and the assignment of workers. The research analysed the condition of floating bridges in the 19th century. Answers were sought by analysing various issues, including changes in the use and condition of the bridges. Thus, we attempted to make an academic contribution to this field, which has been little studied.