Tarihi yapıya yeni malzeme entegrasyonun iç mimari açıdan değerlendirilmesi- Tarsus Amerikan Koleji Stickler Hall örneği
Interior architectural evaluation of new material integration in a historical building- the case of Stickler Hall at Tarsus American College
  1. Tez No: 898348
  2. Yazar: MERVE AKSOY EVLİYAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAHİT ARSAL ARISAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Restorasyon, Stickler Hall, Tarsus Amerikan Koleji, Mimarlık, Eski- yeni, Conservation, Restoration, Stickler Hall, Tarsus American College, Architecture, Old- new
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Restorasyon, tarihsel bilincin oluşturulması ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için ihtiyaç duyulan bilimsel bir yöntemdir. Tarihsel ve kültürel önemi olan yapıları kullanıma kazandırmak çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan önemlidir. Restorasyon aşamasında binanın sürdürülebilirliği ve işlevselliği açısından fayda sağlayacak ve binanın özgün karakterine atıfta bulunacak bir takım koruma yöntemlerinden yararlanılır. Bu yöntemler ışığında yapılacak müdahalelerin yapının kimliğine uygunluğu tarihi ve estetik nedenlerden dolayı bir zorunluluktur. Bu tezin amacı tarihi yapılarda restorasyonun öneminin vurgulanması, restorasyon tekniklerinin analizi ve restorasyon sırasında tarihi yapılara yaklaşımlar ile iç mekân organizasyonunun şekillenmesini belirleyen kriterlerin değerlendirilmesidir. Tarsus Amerikan Kolejine ait 1911 yılında yapılmış olan Stickler Hall yapısının 1997 yılındaki restorasyon örneği bu kapsamda incelenmiştir. Tescilli yapıların sürdürülebilirliği için restorasyon süreçlerindeki yaklaşımlar ve yapıların nasıl değerlendirildikleri önemlidir. Tarsus için önemli bir yeri olan bu yapıya ve restorasyon sürecine ilişkin yeterli araştırma bulunmaması, yapıya dikkat çekilmesi ve önem kazandırması amacıyla bu yapı seçilmiştir. Stickler Hall yapısı, zengin tarım arazileri ve konumu ile antik dönemlerden itibaren önemli olan Mersin'e bağlı Tarsus'ta yer almaktadır. Eliot F. Shepard Hristiyan öğrencilerin orta öğrenimlerini sağlayabilmeleri amacıyla Hristiyanlar için önemli bir din adamı olan Aziz Paul'un doğduğu Tarsus'ta bir okul kurmak istemiştir. 1888 yılında“St. Paul's Institute”ismiyle açılan enstitüye 23 yıl sonrasında yapıldığı dönemde Tarsus'un en yüksek yapısı olan Stickler Hall binası eklenmiştir. Araştırma kapsamında, restorasyon sürecinde yapının strüktürüne, mekân kurgusuna, iç mekân kurgusuna ve malzemesine yönelik yapılan müdahaleler incelenmiştir. Bu çalışma, restorasyon teknik ve kuralları ile Stickler Hall yapısının restorasyonunda kullanılan tekniklerin karşılaştırılması yöntemiyle yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Restoration is a scientific method necessary for creating historical awareness and transmitting cultural heritage to future generations. It is environmentally, economically and socially important to bring buildings of historical and cultural importance into use During the restoration phase, several conservation methods are utilized that will benefit the sustainability and functionality of the building and refer to the original character of the building. The compatibility of the interventions made under these methods with the identity of the building is a necessity for historical and aesthetic reasons. The purpose of this thesis is to emphasize the importance of restoration in historical buildings, to analyze restoration techniques, and to evaluate the criteria that shape the approaches to historical buildings and interior space organization during restoration. The 1997 restoration of Tarsus American College building, Stickler Hall, built in 1911, is studied as a case study. For the sustainability of registered buildings, the approaches in restoration processes and how the buildings are evaluated are important. This building, which holds a significant place in Tarsus, was chosen to draw attention to and emphasize the importance of the building due to the lack of sufficient research on this structure. The Stickler Hall building, located in Tarsus, Mersin, has been important since ancient times due to its fertile agricultural lands and location. Eliot F. Shepard wanted to establish a school in Tarsus, the birthplace of Saint Paul, a significant religious figure for Christians, to provide secondary education for Christian students. In 1888, the institute named“St. Paul's Institute”was opened, and 23 years later, the Stickler Hall building, which was the tallest structure in Tarsus at the time, was added. Within the scope of the research, the structure, spatial organization and materials of the building were examined during the restoration process. This study was conducted by comparing restoration techniques and rules with the techniques used in the restoration of the Stickler Hall.