Siber güvenlikte penetrasyon teste ilk adım: Etkili bir yol haritası oluşturma rehberi
First step to penetration testing in cyber security: A guide to creating an effective roadmap
  1. Tez No: 898369
  2. Yazar: ULVI RAHIMOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Güvenlik, Penetrasyon test, Siber saldırı, Cyber Security, Penetration testing, Cyber attack
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Siber güvenlik, modern zamanlarda internetin hayatımızı kuşatmasıyla birlikte insanların özel hayatlarında, kamu kurumlarında, işyerlerinde ve hükümetler arası ilişkilerde de aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dünyada bilgisayar korsanları tarafından yapılan siber saldırıların sayı her gün artmaktadır. Bilgisayar korsanları sürekli olarak daha fazlasını öğrenmeye, bulduklarını özgürce paylaşmaya çalışıyor ve asla kasıtlı olarak verilerden ödün vermemektedir. Penetrasyon testi, bir saldırganın bir kuruluşun Bilgisayar Teknoloji sistemine ve ağlarına erişim sağlaması durumunda oluşabilecek riskleri belirlemek için kullanılmaktadır. Penetrasyon test uzmanı, bir saldırganın yararlanabileceği güvenlik açıklarını belirlemek amacıyla sistemlerine saldırmak üzere bir kuruluş tarafından görevlendirilen ve yetkilendirilen kişidir. Penetrasyon testinin ana hedeflerinden biri, gizliliğe, bütünlüğe, ilişkilere ve müşteri güvenine zarar verebilecek güvenlik olaylarını önlemek için yapılandırılmış eğitim ve farkındalık programları aracılığıyla kuruluşun her düzeyinde Bilgi Teknoloji güvenliğini ve alaka düzeyini güçlendirmektir. Çalışmada, Penetrasyon test uzmanları olmak isteyen kişiler için ilk Penetrasyon test uygulaması gerçekleştirilmiştir ve bir yol haritası sunulmuştur. İlk penetrasyon testinde kullanılan araçlar, günümüzdeki Penetrasyon test uzmanları tarafından da kullanılmaktadır ve her bir Penetrasyon test saldırısı gerçek olarak gösterilmiştir. Çalışmanın amacı hem teorik bilgi hem de pratik uygulamalarla uzman adaylarının yetkinlik kazanmasına yardımcı olmaktır. Bu çalışmayı okuyan kişi, mevcut Penetrasyon testleri görüp uygulayarak ve yol haritasını inceleyerek ilk Penetrasyon testini gerçekleştirebilir.
Özet (Çeviri)
Cyber security, in modern times, with the internet surrounding our lives, it has started to be actively used in people`s private lives, public institutions, workplaces and intergovernmental relations. The number of cyber-attacks by hackers in the world is increasing every day. Hackers are constantly trying to learn more, share their findings freely, and never intentionally compromise data. Penetration testing is used to identify the risks that may occur if an attacker gains access to an organization`s Computer Technology system and networks. A penetration tester is someone who is assigned and authorized by an organization to attack its systems in order to identify vulnerabilities that an attacker can exploit. One of the main goals of penetration testing is to strengthen Information Technology security and relevance at all levels of the organization through structured training and awareness programs to prevent security incidents that could damage confidentiality, integrity, relationships and customer trust. In the study, a first Penetration testing exercise was conducted, and a roadmap was presented for people who want to become Penetration testers. The tools used in the first penetration test are also used by today`s Penetration testers and each Penetration test attack is demonstrated as real. The aim of the study is to help prospective experts gain competence with both theoretical knowledge and practical applications. The person who reads this study can perform their first Penetration test by seeing and applying existing Penetration tests and examining the roadmap.