Jinekolojik kanser tanısı alan ve kemoterapi uygulanan hastalara verilen online hemşirelik eğitiminin yaşanan semptomlar, yaşam kalitesi ve hasta memnuniyetine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of online nursing education given to patients diagnosed with gynecological cancer and receiving chemotherapy on the symptoms experienced, quality of life and patient satisfaction.
  1. Tez No: 898368
  2. Yazar: AYŞEGÜL BEYAZPINAR KAVAKLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE YANIKKEREM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: jinekolojik kanser, kemoterapi, yaşam kalitesi, semptom yönetimi, tele hemşirelik, gynecological cancer, chemotherapy, quality of life, symptom management, telenursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Bu çalışmada jinekolojik kanser tanısı alan ve kemoterapi uygulanan kadınlara verilen online hemşirelik eğitiminin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Randomize kontrollü ve deneysel olarak yürütülen bu çalışma 1 Aralık 2021- 1 Haziran 2024 tarihleri arasında Balıkesir ilinde bir kamu hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 90 kadın (girişim=45, kontrol=45) oluşturmuştur. Kemoterapi tedavisi gören girişim grubundaki kadınlara online hemşirelik eğitimi verilmiştir. Çalışmada kadınların tanıtıcı özellikleri soru formu, hastalık ve tedaviye ilişkin soru formu, Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Ölçeği, Nightingale Semptom Değerlendirme Ölçeği, hemşire takip formu ve hasta memnuniyet anketi kullanılmıştır. Veriler dört aşamada, üç kür kemoterapi süresince toplanmıştır. Araştırmada girişim ve kontrol grubunda olan kadınların tanıtıcı özellikleri açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Kadınların üçüncü izlemde Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Ölçeği genel iyilik hali puan ortancası girişim grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak yüksektir. Üçüncü izlemde girişim grubunun yorgunluk, bulantı ve kusma, ağrı, uykusuzluk, iştahsızlık, kabızlık ve diyare puan ortancası kontrol grubundan istatistiksel anlamlı olarak düşüktür. Üçüncü izlemde Nightingale Semptom Değerlendirme Ölçeği fiziksel ve psikolojik iyilik hali puan ortancası girişim grubunda olan kadınlarda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak düşük belirlenmiştir. Verilen online hemşirelik eğitiminden memnuniyet puan ortalaması 10 üzerinden 9,1±0,8 olarak saptanmıştır. Araştırmada jinekolojik kanser tanısı alan ve kemoterapi uygulanan hastalara sunulan online hemşirelik eğitiminin yaşanan semptomlar, yaşam kalitesi ve hasta memnuniyetine etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of online nursing education applied to women diagnosed with gynecological cancer and receiving chemotherapy. This randomized controlled and experimental study was conducted in a public hospital in Balıkesir province between 1 December 2021 and 1 June 2024. The sample of the study consisted of 90 women (intervention=45, control=45). Online nursing training was provided to women in the intervention group who were receiving chemotherapy treatment. In the study, women's descriptive characteristics questionnaire, disease and treatment questionnaire, European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire, Nightingale Symptom Assessment Scale, nurse follow-up form, and patient satisfaction survey were used. Data were collected during three cycles of chemotherapy in four phases. In the study, no statistically significant difference was found in terms of the descriptive characteristics of the women in the intervention and control groups. At the third follow-up, the mean score of European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire general well-being was statistically significantly higher in the intervention group than in the control group. At the third follow-up, the median scores of fatigue, nausea and vomiting, pain, insomnia, loss of appetite, constipation, and diarrhea in the intervention group were statistically significantly lower than the control group. At the third follow-up, the mean score of the Nightingale Symptom Assessment Scale physical and psychological well-being was found to be statistically significantly lower in women in the intervention group than in the control group. The mean satisfaction score with the online nursing education provided was found to be 9.1±0.8 out of 10. The study found that online nursing education offered to women diagnosed with gynecological cancer and receiving chemotherapy had an impact on the symptoms that women experienced, quality of life, and patient satisfaction.