Ters yüz öğrenme yöntemi uygulanan üçüncü sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeylerinin azaltılmasına yönelik bir eylem araştırması
An action research on reducing mathematics anxiety levels of third grade students who apply flipped learning method
- Tez No: 898392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER HAVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Öğrenme, Matematik Kaygısı, İlkokul Öğrencileri, Eylem Araştırması, Flipped Learning, Mathematics Anxiety, Primary School Students, Action Research
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ters yüz öğrenme, sınıf içinde yapılan çalışmaların öğrencilere önceden çevrimiçi sunulan kaynaklarla sınıf dışında, sınıf dışında yapılan çalışmaların ise pekiştirme niteliğinde ve öğretmen rehberliğinde sınıf içinde yapılmasına imkân tanıyan bir modeldir. Matematik öğretiminde geleneksel yöntemlerin yerine öğrencinin aktif olduğu ve öğrencilerin kendi öğrenmelerinden sorumlu olduğu yöntemlerin kullanılması öğrencilerin daha kalıcı öğrenmelerini sağlayabilir. Bu çalışmada ters yüz öğrenme modelinin, ilkokul öğrencilerinin matematik kaygı düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden biri olan eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır.8 haftalık uygulama sürecinde, Yozgat ilinde, bir devlet okulunda öğrenim gören ilkokul 3.sınıf öğrencileri yer almıştır. Araştırmanın verileri matematik kaygı ölçeği, görüşme formu, öğrenci günlükleri ve gözlem formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler; Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve içerik analizi yöntemleriyle çözümlenmiştir. Nicel analizler, ters yüz öğrenme modelinin ilkokul öğrencilerinin matematik kaygılarının azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Nitel verilerin analizi sonucunda ise sınıf içi öğrenme etkinlikleri, öğrenci katılımı, teknoloji ve internet kullanımı ve öğrenme kaynakları olmak üzere dört tema ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular, ters yüz öğrenme sürecinde kullanılan sınıf içi öğrenme etkinlikleri sayesinde öğrencilerin matematik konularını daha iyi kavradıklarını ve matematik dersine yönelik olumlu tutum geliştirdiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Flipped learning is an educational model that involves the transfer of in-class work to outside the classroom, with pre-provided online resources, and the completion of outside-class work in the classroom, under the guidance of the teacher. By employing active learning methods, where students take responsibility for their own learning, as opposed to traditional teaching methods in mathematics instruction, students can achieve more enduring and profound learning outcomes. This research study aimed to investigate the impact of the flipped learning model on the levels of mathematics anxiety among primary school students. The study employed the action research method, which is a qualitative research design. The participants in the 8-week intervention were 3rd-grade primary school students attending a public school in Yozgat province. Data for the study was collected using the mathematics anxiety scale, interview forms, student diaries, and observation forms. The collected data was analyzed using the Wilcoxon Signed Rank Test for quantitative analysis and content analysis methods for qualitative analysis. The quantitative analysis revealed that the flipped learning model effectively reduced mathematics anxiety among primary school students. The qualitative analysis yielded four main themes: in-class learning activities, student engagement, technology and internet usage, and learning resources. The findings demonstrated that the implementation of in-class learning activities in the flipped learning process facilitated a better understanding of mathematical concepts among students and fostered positive attitudes toward mathematics lessons.