Enerji ithalatı bağımlılığı ile cari açık ve dış borç ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between energy import dependency, current account deficit and foreign debt: The case of Türkiye
  1. Tez No: 898643
  2. Yazar: HANDAN BALTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cari Açık, Dış Borç, Enerji İthalatı, Eş bütünleşme Analizi, Nedensellik Analizi, Current Account Deficit, Foreign Debt, Energy Imports, Co-integration Analysis, Causality Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, enerji ithalatı, cari açık ve dış borç arasındaki karmaşık ilişkiyi Türkiye örneği ile detaylı bir şekilde incelemektedir. Küresel ekonomik sistemde enerji, sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik gelişme için kritik bir girdi olarak benimsenmektedir. Ancak, enerji kaynakları açısından dışa bağımlı ülkeler, enerji ihtiyacını karşılamak için yüksek miktarda enerji ithalatı yapmak zorunda kalmakta, bu da cari açık üzerinde önemli bir baskı oluşturmaktadır. Cari açık, bir ülkenin ithalatının ihracatını aştığı durumlarda ortaya çıkar ve bu durum, döviz rezervlerinde azalmaya ve ülkenin dış finansmana olan ihtiyacının artmasına yol açar. Bu bağlamda, enerji ithalatı cari açığın temel bileşenlerinden biri haline gelmektedir. Bu çalışmada, enerji ithalatı, cari açık ve dış borç arasındaki dinamik ilişkiler hem teorik hem de ampirik çalışmalarla ele alınmıştır. Literatürde, enerji ithalatının cari açığa ve dolayısıyla dış borçlanma ihtiyacına katkıda bulunduğuna dair güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Öte yandan, bazı çalışmalar, enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların ve enerji ithalatının makroekonomik dengeler üzerindeki etkilerini de tartışmaktadır. Özellikle enerji ithalatının yüksek olduğu dönemlerde, cari açığın genişlediği ve bunun dış borç stokunu artırdığı gözlemlenmiştir. Bu durum, uzun vadede ülkenin borç sürdürülebilirliği üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu çalışmada ise Türkiye nezdinde enerji ithalatı, cari açık ve dış borç ilişkisi, 2013-2021 yılları arasını kapsayan dönem için çeyreklik veriler ile analiz edilmiştir. Bu analizde 2013 1. Çeyreklik – 2021 4. Çeyreklik dönemine ait cari açık/GSYİH, dış borç/GSYİH ve enerji ithalatı/Toplam İthalat değişkenlerine önce ADF ve PP durağanlık testleri ile birim kök analizi uygulanmış, daha sonra ise sırasıyla ARDL sınır testi ile eş-bütünleşme analizi, Toda-Yamamoto nedensellik analizi, etki-tepki analizi ve varyans ayrıştırma testi uygulanmıştır. Tüm bu testlerin sonucunda enerji ithalatı, cari açık ve dış borç arasında eş-bütünleşmenin olduğu ve değişkenler arasında nedensellik ilişkisinin varlığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This article examines in detail the complex relationship between energy imports, current account deficit and external debt with the example of Turkey. Energy is considered a critical input for sustainable development and economic growth in the global economic system. However, countries dependent on foreign sources for energy resources are forced to import large amounts of energy to meet their energy needs, which puts significant pressure on the current account deficit. A current account deficit occurs when a country's imports exceed its exports, leading to a decrease in foreign exchange reserves and an increase in the country's need for external financing. In this context, energy imports become one of the main components of the current account deficit. In this study, the dynamic relationships between energy imports, current account deficit and external debt are addressed with both theoretical and empirical studies. There is strong evidence in the literature that energy imports contribute to the current account deficit and therefore to the need for external borrowing. On the other hand, some studies also discuss the effects of fluctuations in energy prices and energy imports on macroeconomic balances. It has been observed that the current account deficit widens and this increases the external debt stock, especially during periods when energy imports are high. This situation may have negative effects on the country's debt sustainability in the long term. In this article, the relationship between energy imports, current account deficit and external debt in Turkey is analyzed with quarterly data for the period between 2013-2021. In this analysis, ADF and PP stationarity tests and unit root analysis were first applied to the current account deficit/GDP, external debt/GDP and energy import/Total Import variables for the period of 2013 1st Quarter - 2021 4th Quarter, and then ARDL bounds test and cointegration analysis, Toda-Yamamoto causality analysis, impulse-response analysis and variance decomposition test were applied respectively. As a result of all these tests, it was determined that there was cointegration between energy imports, current account deficit and external debt and that there was a causal relationship between the variables.