Yerel basında iş tatmini ve sendikalaşmama ilintisi: Antalya yerel basını üzerine bir inceleme
The relationship between job satisfaction and non-unionization in the local press: A study on antalya local press
- Tez No: 898672
- Danışmanlar: PROF. DR. NARİN TÜLAY BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yerel Basın, Sendika, İş Tatmini, Özlük Haklar, Gazeteci, Local Press, Union, Job Satisfaction, Employment Rights, Journalist
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Yerel basın, yerel bir denetleme mekanizması olarak işlev görmenin yanı sıra, yerel değerlerin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Basın, bünyesinde bulundurduğu çeşitli fonksiyonlarla yöresel yaşamda bireylerin başvuru kaynağı olmaktadır. Ancak, bu önemli işlevlere rağmen, yerel basında çalışan gazetecilerin çalışma koşulları ve sendikal örgütlenmeleri sıklıkla göz ardı edilmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma Antalya'da yazılı basın organlarında çalışan fikir işçilerinin çalışma koşullarının incelenmesi ve sendikal katılım oranlarının belirlenmesi amacıyla ele alınmıştır. Araştırma, Antalya'nın Konyaaltı, Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde bulunan 11 yerel gazetede çalışan 40 gazeteci ile derinlemesine mülakatlar ve yarı yapılandırılmış alan araştırması yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Bu çalışma, gazetecilerin sendikal kavramlara ve sendikaların ideolojik tutumlarına bakış açılarını, sendikal katılım düzeylerini, özlük haklarına sahip olma durumlarını, iş tatminlerini ve çalışma koşullarını kapsamlı bir şekilde ele almıştır. Çalışma bulguları, hedef kitleyi oluşturan 40 fikir işçisinin sendika kavramına olan yaklaşımlarını, bu kavramın yeterliliğine olan güvenlerini ve mevcut sendikaların fikir işçilerini tatmin etme noktasında izlemeleri gereken yolları saptamıştır. Elde edilen veriler, gazetecilerin sendikalaşma süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları ve özellikle Basın İş Kanunu kapsamındaki özlük haklarından yeterince faydalanamama durumlarını belgelemiştir. Bu araştırma, yerel basında çalışan gazetecilerin sendikal örgütlenme deneyimlerini ve beklentilerini, ayrıca işverenlerin gazetecilere yönelik Basın İş Kanunu kapsamındaki özlük haklarını sağlamaması ve bu doğrultudaki denetim eksikliklerini belirleyerek bu alandaki bilgi boşluklarını doldurmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Local press serves as a local oversight mechanism and plays a crucial role in preserving local values. With its various functions, the press serves as a primary source of information for individuals in local communities. However, despite these significant roles, the working conditions and unionization efforts of journalists working in the local press are often overlooked. In this context, this study aimed to examine the working conditions of opinion workers employed in printed media outlets in Antalya and to determine union participation rates. The research was conducted through in-depth interviews and semi-structured field research with 40 journalists working in 11 local newspapers in the districts of Konyaaltı, Muratpaşa, and Kepez in Antalya. The study comprehensively addressed journalists' perspectives on union concepts and ideological stances of unions, union participation levels, possession of employment rights, job satisfaction, and working conditions. The findings of the study identified the approaches of the target group of 40 opinion workers towards the concept of unions, their confidence in the adequacy of this concept, and the paths that existing unions need to follow to satisfy opinion workers. The data obtained documented the challenges journalists face in unionization processes and specifically highlighted their insufficient utilization of employment rights under the Press Labor Law. This research aims to fill knowledge gaps in this field by identifying the unionization experiences and expectations of journalists working in local press and highlighting employers' failure to provide employment rights under the Press Labor Law and the resulting oversight deficiencies.