Türkiye'nin 1990 sonrası Türk Devletlerine yönelik yumuşak güç politikası
Turkey's soft power policy towards the Turkish States after 1990
- Tez No: 898770
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NAİL ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türk devletleri, yumuşak güç, kültürel diplomasi, eğitim işbirliği, ekonomik ilişkiler, insani yardım, Turkey, Turkic states, soft power, cultural diplomacy, educational cooperation, economic relations, humanitarian aid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Koca, Ömer Faruk. Türkiye'nin 1990 sonrası, Türk Devletlerine Yönelik Yumuşak Güç Politikası, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. Çalışmada, Türkiye'nin 1990 sonrası dönemde, özellikle Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlıklarını kazanan Türk devletlerine yönelik uyguladığı yumuşak güç politikalarını incelenmekte, Türkiye'nin bu devletlerle olan tarihi, kültürel ve dil bağlarını kullanarak, bölgede nüfuzunu artırmaya ve ilişkilerini güçlendirmeye yönelik çabaları analiz edilmektedir. Türkiye, Türk devletlerine yönelik yumuşak güç politikasını çeşitli araçlarla uygulamaktadır. Bunlar arasında kültürel ve eğitim programları, medya ve iletişim faaliyetleri, ekonomik işbirliği ve kalkınma yardımları, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yürütülen projeler ve insani yardım faaliyetleri yer almaktadır. Türkiye, Türk devletlerinde Türkçe öğretimini teşvik etmekte, Türk kültürü ve tarihini tanıtıcı etkinlikler düzenlemekte, öğrenci değişim programları ve burslar aracılığıyla eğitim alanında işbirliğini geliştirmektedir. Yunus Emre Enstitüleri ve Maarif Vakfı gibi kurumlar bu çabaların önemli aktörleridir. TRT Avaz gibi televizyon kanalları ve Anadolu Ajansı gibi haber ajansları aracılığıyla, Türk devletlerinde Türk bakış açısını yansıtmaya ve bilgi akışını kontrol etmeye çalışmaktadır. Ayrıca, ortak film ve dizi projeleri de kültürel yakınlaşmayı desteklemektedir. Türkiye, Türk devletleriyle ticaret hacmini artırmaya, yatırımları teşvik etmeye ve altyapı projelerine destek vermeye yönelik politikalar uygulamaktadır. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) bu alandaki faaliyetlerin önemli bir koordinatörüdür. Türk sivil toplum kuruluşları, Türk devletlerinde eğitim, sağlık, çevre ve sosyal kalkınma alanlarında projeler yürütmektedir. Ayrıca, doğal afetler ve insani krizler durumunda yardım faaliyetleri düzenleyerek yumuşak gücünü pekiştirmektedir. Türkiye'nin 1990 sonrası dönemde Türk devletlerine yönelik yumuşak güç politikasının çok yönlü bir yaklaşım sergilediğini görülmekte ve Türkiye, kültürel, eğitim, ekonomik, insani yardım ve sivil toplum alanlarındaki faaliyetleriyle bölgedeki nüfuzunu artırmaya ve Türk devletleriyle ilişkilerini güçlendirmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Koca, Ömer Faruk. Turkey's Soft Power Policy Towards the Turkic States after 1990, Master's Thesis, Ankara, 2024. The study examines Turkey's soft power policies towards the Turkic states that gained their independence after the collapse of the Soviet Union, especially in the post-1990 period, and analyzes Turkey's efforts to increase its influence in the region and strengthen its relations by using its historical, cultural and linguistic ties with these states. Turkey implements its soft power policy towards the Turkic states through various means. These include cultural and educational programs, media and communication activities, economic cooperation and development aid, projects carried out through civil society organizations and humanitarian aid activities. Turkey encourages the teaching of Turkish in the Turkic states, organizes events promoting Turkish culture and history, and develops cooperation in the field of education through student exchange programs and scholarships. Institutions such as Yunus Emre Institutes and the Maarif Foundation are important actors in these efforts. Through television channels such as TRT Avaz and news agencies such as Anadolu Agency, it tries to reflect the Turkish perspective in the Turkic states and control the flow of information. In addition, joint film and series projects support cultural rapprochement. Turkey implements policies aimed at increasing trade volume with the Turkic states, encouraging investments and supporting infrastructure projects. The Turkish Cooperation and Coordination Agency (TIKA) is an important coordinator of activities in this area. Turkish civil society organizations carry out projects in the fields of education, health, environment and social development in the Turkic states. In addition, it strengthens its soft power by organizing aid activities in the event of natural disasters and humanitarian crises. It is seen that Turkey's soft power policy towards the Turkic states in the post-1990 period exhibits a multifaceted approach and Turkey tries to increase its influence in the region and strengthen its relations with the Turkic states through its activities in the fields of culture, education, economy, humanitarian aid and civil society.