Ceviz kabuğu kullanılarak biyoaktif materyal geliştirilmesi
Development of bioactive material using walnut husk
- Tez No: 898910
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE AYSUN KEPEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyoaktif film, Ceviz kabuğu, Gıda ambalajı, Juglans regia L, Kitosan film, Bioactive film, Walnut husk, Food packaging, Juglans regia L, Chitosan film
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Son yıllarda, bilim insanlarının ve gıda endüstrisinde yer alan kişilerin, daha organik ve bitki bazlı ürünlere yönelik artan talepleri çevre dostu ve biyolojik olarak parçalanabilir malzemeler üretme çabalarını artırmıştır. Ceviz kabuğu, çok fazla üretildiği ve en önemli tarımsal ürünlerden biri olduğu için büyük bir potansiyele sahiptir. Her yıl tonlarca ceviz kabuğu cevizden ayrılmakta ve atık ürün olarak bertaraf edilmektedir. Bu çalışmada, farklı miktarlarda (%1, %2, %4 w/v) ceviz kabuğu metanol ekstraktı içeren kitosan filmler üretilmiştir. Kitosan filmlerin ve ceviz kabuğu ekstraktının antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. Elde edilen kitosan filmlerin ve ceviz kabuğu ekstraktının antimikrobiyal aktiviteleri agar disk difüzyon yöntemi ile Listeria monocytogenes, Clostridium difficile, Escherichia coli, Escherichia coli tip1, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus ve Candida albicans üzerinde belirlenmiştir. %4 ekstrakt içeren kitosan filmler S. aureus, E. faecalis, E. coli ve C. albicans üzerinde antimikrobiyal aktivite göstermiştir. En yüksek antimikrobiyal aktivite E. faecalis üzerinde gözlenmiştir. Kitosan filmlerin antioksidan aktivitesi artan ekstrakt miktarı ile belirgin bir şekilde artmıştır. Sonuçlar, ceviz kabuğundan elde edilen metanol ekstraktının yenilebilir kitosan filmlerin antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesini arttırdığını göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, ceviz kabuğu metanol ekstraktı, çevre dostu, biyoaktif destekleyici bir malzeme olarak gıda paketlemede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the increasing demand for more organic and plant-based products has increased the efforts of scientists and people involved in the food industry to produce environmentally friendly biodegradable materials. Walnut husk has great potential as it has been produced a lot and is one of the most important agricultural products. Every year tones of walnut husk are separated from walnuts and disposed of as waste products. In this study, chitosan films containing different amounts (1%, 2%, 4% w/v) of walnut husk methanol extract were produced. Antioxidant activities of chitosan films and walnut husk extract were determined. Antimicrobial activities of the obtained chitosan films and walnut husk extract were determined by agar disc diffusion method on Listeria monocytogenes, Clostridium difficile, Escherichia coli, Escherichia coli type1, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and Candida albicans. Chitosan films containing 4% extract showed antimicrobial activity on S. aureus, E. faecalis, E. coli and C. albicans. The highest antimicrobial activity was observed on E. faecalis. The antioxidant activity of chitosan films increased remarkably with increasing amount of the extract. The results showed that the methanol extract obtained from walnut husk enhanced the antioxidant and antimicrobial activity of edible chitosan films. According to the results of this study, walnut husk methanol extract can be used in food packaging as an environmentally friendly, bioactive supportive material.