Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) Tehlikelerin Yönetimi Standardına göre kurum çalışanlarının farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of institution employees awareness to the Management Standard of Chemical Biological Radiological Nuclear (CBRN) Hazards in Antalya Training and Research Hospital
  1. Tez No: 898921
  2. Yazar: SEDA ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HÜSEYİN BASKIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİDE BAYRAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Education, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: hastane afet yönetimi, KBRN, sağlıkta kalite standardı, hospital disaster management, CBRN, quality standard in health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
İnsan kaynaklı afetler içerisinde yer alan KBRN acil durumlarının gerçekleşmesi durumunda insan, çevre ve diğer canlılar üzerinde zararlı etkiler bırakmaktadır. 21. yy. da artan Kitle İmha Silahları hadiseleri askeri olduğu gibi sivil KBRN hazırlıklarına da yönelimi arttırmıştır. Sağlık sisteminin işleyişini tehdit eden bu olaylar için ülkemizde Sağlıkta Kalite Standartları-Hastane seti içerisinde KBRN Tehlikelerinin Yönetimi standartları oluşturulmuştur. Hastaneler, hem kendi içerisinde ki KBRN risklerini hem de dış ortamdan gelebilecek bu risklerle mücadele etmekle görevlidirler. Sağlık hizmetlerinde kaliteli hizmet sunumu; söz verilen zamanda, adil, güvenli, etkin, verimli hasta ve çalışan odaklı bir yaklaşımla sağlanabileceğinden afet ve acil durumlarda da aynı anlayış sürdürülmelidir. Bu süreçleri yönetmeyi sağlayan en önemli unsur ise hazırlanmış, bilinçli ve donanımlı çalışanlardır. Araştırmamız, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sivil KBRN olaylarının yönetimine ilişkin çalışanların (sağlık personeli ve destek personeli) farkındalıklılarını ölçmeyi ve bu konuda literatüre bir ölçüm aracı kazandırmayı amaçlamıştır. Ölçüm aracı, oluşturduğumuz beş alt ölçekten oluşan KBRN Tehlikeleri Yönetimi Ölçeği kullanılmıştır. Eylül 2023- Ocak 2024 tarihleri arasında 15 meslek grubu içerisinde dağılım gösteren toplam 448 çalışana uygulanmıştır. Verilerin analizi, Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 23.0 yazılımı kullanılarak, tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Yüzde, Ortalama, Standart sapma), Student t-testi, One-Way ANOVA ve Post-hoc Tukey istatiksel yöntemleriyle analiz edilmiştir. İstatistiksel olarak p˂ 0.05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Kurumda çalışan destek personellerinin olduğu kadar profesyonel sağlık çalışanlarının da ulusal KBRN standartları, hazırlık faaliyetleri, olay yaklaşımı bilgilerinin eksik olduğu görülmüştür. Çalışanlara, standartlar doğrultusunda etkin bir eğitim verilmesi ve bilgi boşluklarının hızla giderilerek farkındalık yaratılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
CBRN emergencies, which are included in man-made disasters, leave hazardous impacts on humans, the environment and other living things in case of realization. In the 21st century, the increasing incidents of Weapons of Mass Destruction have increased the focus on civilian CBRN preparations as well as military. For these events that threaten the functioning of the health system, CBRN Hazards Management standards have been developed within the Health Quality Standards-Hospital set in our country. Hospitals are responsible for combating both internal CBRN risks and risks that may come from the external environment. Quality care delivery in healthcare can be ensured through a patient- and employee-oriented approach that is fair, safe, effective, efficient, patient- and employee-oriented, the same perspective should be maintained in disasters and emergencies. The most important element that makes it possible to manage these processes is prepared, conscious and well equipped employees. Our study aimed to measure the awareness of employees (healthcare and support staff) regarding the management of civil CBRN incidents in Antalya Training and Research Hospital and to provide a measurement tool to the literature on this subject. The measurement tool was the CBRN Hazards Management Scale, which consists of five subscales. It was applied to a total of 448 employees in 15 professional groups between September 2023- January 2024. The data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 23.0 software, descriptive statistical methods (Percentage, Mean, Standard deviation), Student t-test, One-Way ANOVA and Post-hoc Tukey statistical methods. A value of p˂ 0.05 was considered statistically significant. It has been observed that the knowledge of national CBRN standards, preparedness activities, incident approach of professional health workers as well as support staff working in the institution is incomplete. It has been observed that effective training should be provided to employees in line with the standards, awareness should be raised by quickly eliminating knowledge deficiencies. Employees, providing effective training in line with the standards and awareness should be raised by rapidly removing knowledge gaps.