Yatağan (Muğla) yöresi çilek bahçelerindeki akar türlerinin belirlenmesi
Determination of mite species in strawberry orchards in Yatağan (Muğla) region
- Tez No: 898969
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akar türleri, Çilek, Doğal düşmanlar, Popülasyon yoğunluğu, Yatağan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada Yatağan yöresi (Muğla, Türkiye) çilek bahçelerinde bulunan akar türlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Yatağan yöresinde yaygın olarak çilek yetiştirilen alanlardaki akar türlerini saptamak amacıyla bahçelere 2023-2024 yılları arasında gidilmiştir. Yatağan'da mümkün olduğu kadar çok sayıda bahçeye gidilerek çilek bitkilerinden tesadüfi yapraklar toplanmıştır. Toplanan yapraklar akar fırçalama makinesi, stereo-mikroskopta doğrudan ve bir kısmı da Berlese Hunisi yardımıyla elde edilmiş ve bulunan akar türleri ve doğal düşmanları kaydedilmiştir. Bulgular: Zararlı akar türü olarak Tetranychus urticae Koch ve Phytonemus pallidus (Banks), yararlı akar olarak ise Phytoseiidae familyasından 11 tür saptanmıştır. Nötr akar olarak da Tydeus kochi Oudemans saptanmıştır. Yararlı türlerden en yaygın olarak Neoseiulus californus (McGregor) ve Typhlodromus (Typhlodromus) athiasae Porath and Swirski saptanmıştır. Hem zararlı tür olan T. urticae hem de yararlı akar türlerinin popülasyonları tüm çilek vejetasyonu boyunca (Nisan-Ekim) görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma ile Yatağan ilçesi çilek alanlarında yaygın zararlı akar türü olarak T. urticae (yeşil ve kırmızı formları), yaygın yararlı türler olarak ise N. californicus ve T. athiasae saptanmıştır. Yörede genelde T. urticae'ye karşı yoğun ilaçlama yapıldığı görülmüştür. Yararlı akar türlerinin popülasyonlarını desteklemeye yönelik girişimlerde bulunulduğunda ilaçlama sayısı düşürülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine mite species in strawberry orchards in the Yatağan region (Muğla, Türkiye). Material and Methods: In order to determine the mite species in the areas where strawberry is commonly grown in Yatağan region, orchards were visited between 2023-2024. Random leaves were collected from strawberry plants by visiting as many orchards as possible in Yatağan. The collected leaves were examined by a direct observation under stereo-microscope, using a mite brushing machine, and some of them were extracted using the Berlese Funnel method, and the pest mite species and natural enemies found were recorded. Results: Tetranychus urticae Koch and Phytonemus pallidus (Banks) were identified as the pest mite species, and 11 species from the Phytoseiidae family were identified as predatory mites. Tydeus kochi Oudemans was also determined a neutral mite. Among the predatory mite species, Neoseiulus californus (McGregor) and Typhlodromus (Typhlodromus) athiasae Porath and Swirski were identified as the most common. Populations of both the pest species T. urticae and the predatory mite species were observed throughout the entire strawberry vegetation period (April-October). Conclusion: In this study, T. urticae (green and red forms) was detected as a common pest mite species and N. californicus and T. athiasae were detected as common beneficial species in strawberry fields of Yatağan district. It has been observed that intensive pesticide spraying against T. urticae is generally carried out in the region. The number of sprayings can be reduced if attempts are made to support the populations of predatory mite species. KeyWords: Mite species, Natural enemies, Population density, Strawberry, Yatağan.