Gestasyonel Diyabetes Mellitusu olan gebelerde fetal solunumla ilişkili burun sıvısı akış doppler'i parametrelerinin incelenmesi
Investigation of nasale fluid flow doppler parameters related to fetal respiration in pregnants with Gestational Diabetes Mellituus
- Tez No: 899054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diabetes mellitus, Fetal solunum fonksiyonu, Fetal nazal sıvı akışı, Doppler ultrasonografi, Gestational diabetes mellitus, Fetal respiratory function, Fetal nasal fluid flow, Doppler ultrasonography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) tanısı almış olan gebeler ile normal sağlıklı gebelerde üçüncü trimesterde fetal nazal sıvı akışını Doppler parametrelerini incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde, 01/01/2024 ile 31/08/2024 tarihleri arasında başvuran, 24 ve 28. gebelik haftaları arasında75 gr Oral glukoz tolerans testi (OGTT) ile GDM tanısı almış 44 gebe ile GDM'si olmayan 46 gebe 32 ve 34. gebelik haftalarında fetal nazal sıvı akışını Doppler parametreleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol ve GDM grubu yaş ve parite açısından benzerdi (p>0,05). GDM grubunda ultrasonografik incelemenin yapıldığı zamandaki vücut kitle indeksi ve gravida kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha büyüktü (p=0,001, p=0,039, sırasıyla). Her iki grup ultrasonografik incelemenin yapıldığı gebelik haftası açısından benzerdi (p=1,00). Her iki grup fetal nazal nostril açıklık ortalaması açısından benzerdi (p=0,971). Her iki grup fetal inspirasyon ve ekspirasyon süreleri açısından benzerdi (p=0,809, p=,710, sırasıyla). Her iki grup fetal inspirasyon ve ekspirasyon peak velosimetri değerleri açısından benzerdi (p=0,444, p=0,357, sırasıyla). Her iki grup fetal inspirasyon süresi/ekspirasyon süresi oranı ve inspirasyon peak velosimetri/ekspirasyon peak velosimetri oranı açısından benzerdi (p=0,460, p=0,781, sırasıyla). Her iki grup fetüslerin dakikadaki solunum sayıları açısından ve toplam muayene süresi açısından benzerdi (p=0,629, p=0,515, sırasıyla). Her iki grup yenidoğan yoğun bakım ünitesine gidiş, yenidoğan hipoglisemisi, yenidoğan hiperbiluribinemisi ve respiratuvar distres sendromu gelişimi açısından benzerdi (p>0,05). Sonuç: Kan şekeri regülasyonu sağlanmış GDM'li gebelerde fetal solunumla ilişkili nazal sıvı akış Doppler parametreleri GDM'si olmayan gebelerle benzerdi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine Doppler parameters of fetal nasal fluid flow in the third trimester in pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus (GDM) compared to healthy pregnant women. Materials and Methods: A comparison of fetal nasal fluid flow Doppler parameters was made between 44 pregnant women diagnosed with GDM via the 75-gram Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) between the 24th and 28th gestational weeks, and 46 healthy pregnant women without GDM at 32 to 34 weeks of gestation. The study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Ümraniye Training and Research Hospital, University of Health Sciences, from January 1, 2024, to August 31, 2024. Results: The control and GDM groups were similar in terms of age and parity (p>0,05). The body mass index (BMI) and gravida at the time of ultrasonographic examination were significantly higher in the GDM group compared to the control group (p=0,001, p=0,039, respectively). Both groups were similar in terms of gestational age at the time of ultrasonographic examination (p=1,00). The average fetal nasal nostril width was similar between the two groups (p=0,971). There were no significant differences between the groups in fetal inspiration and expiration durations (p=0,809, p=0,710, respectively), nor in peak inspiratory and expiratory velocities (p=0,444, p=0,357, respectively). Additionally, the inspiration/expiration duration ratio and the inspiration peak velocity/expiration peak velocity ratio were similar between the two groups (p=0,460, p=0,781, respectively). The number of breaths per minute and total examination duration were also similar between the groups (p=0,629, p=0,515, respectively). There were no significant differences between the groups in terms of neonatal intensive care unit admission, neonatal hypoglycemia, neonatal hyperbilirubinemia, or the development of respiratory distress syndrome (p>0,05). Conclusion: In pregnant women with well-regulated blood glucose levels, the Doppler parameters of fetal nasal fluid flow associated with respiration were similar to those of pregnant women without GDM.