Türkiye'de Koronavirüs salgını öncesi ve sonrasında çocuk eğitimi ve işgücünü etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi
Econometric analysis of factors affecting child education and labor force in Turkey before and after the Coronavirus outbreak
- Tez No: 899071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KİREN GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: COVID- 19, Çocuk Eğitim, Ekonomi, Ardışık Logit Model, COVID- 19, Child Education, Economy, Sequential Logit Model
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Koronavirüs salgını öncesi ve sonrasında Türkiye'de 15-19 yaş aralığında bulunan çocukların eğitimi ve işgücünün ekonomik etkileri incelenmektedir. Çocuk yoksulluğu, çocuk işçiliği ve eğitim hakkı gibi konulara odaklanılarak, çocukların ekonomik katkıları ve yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Yoksulluk kavramı ve türleri, gelir dağılımı eşitsizliği ve çocuk yoksulluğu detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çocuk yoksulluğunun tanımı, nedenleri ve sonuçları tartışılarak, çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve entelektüel gelişimleri üzerindeki etkileri açıklanmıştır. Nitel tercih modelleri ve bu modellerin ekonomik analizlerde kullanımı açıklanmıştır. Logit ve probit modelleri gibi teknikler üzerinde durulmuş ve ardışık logit modelin uygulanışı gösterilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2020 ve 2022 verileri kullanılarak yapılan analizler sunulmuş, pandemi döneminin çocukların eğitim ve işgücüne katılımı üzerindeki etkileri değerlendirilmiş ve bulgular yorumlanmıştır. Çalışma, çocuk yoksulluğunun azaltılması ve çocuk haklarının korunması adına politika önerileri sunmaktadır. Eğitim programlarının ve sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi gibi çözümlerle toplumun genel refahının artırılabileceği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The economic effects of the education and labor force of children aged 15-19 in Turkey before and after the coronavirus outbreak are examined. Focusing on issues such as child poverty, child labor and the right to education, children's economic contributions and the effects of poverty on children are evaluated. The concept and types of poverty, income distribution inequality and child poverty are discussed in detail. The definition causes and consequences of child poverty are discussed, and its effects on children's physical, emotional, social and intellectual development are explained. Qualitative preference models and the use of these models in economic analyzes are explained. Techniques such as logit and probit models are emphasized and the application of the sequential logit model is demonstrated. Analyzes made using the 2020 and 2022 data of the Turkish Statistical Institute are presented, the effects of the pandemic period on children's education and labor force participation are evaluated and the findings are interpreted. The study offers policy recommendations to reduce child poverty and protect children's rights. It is emphasized that the general welfare of the society can be increased with solutions such as improving education programs and access to health services.