EPDM ve karbon fiber katkılı alüminyum ve bakır kompozit plakaların incelenmesi
Examination of EPDM and carbon fiber-enhanced aluminum and copper composite plates
- Tez No: 899148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF ÇİTİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit malzeme, EPDM kauçuk, Savunma sanayi, Composite material, EPDM rubber, Defense industry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kompozit malzemeler, ayrı ayrı bileşenlerin tek başına kullanıldığından daha iyi özellikler ile sonuçlanan iki veya daha fazla malzemenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. Günümüzde havacılık, savunma sanayi, otomobil, inşaat vs. gibi alanlarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan kompozit malzemeler yüksek mukavemet, düşük yoğunluk, yüksek ısıl dayanımı ve ekonomik olması bakımından kullanımı artmıştır. Bu tez çalışmasında metal ve metal olmayan malzemeleri bir araya getirerek mukavemet etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Üretilen malzemenin günümüzde savunma sanayi alanında kullanılan insansız hava aracı (İHA) ve silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) gövde imalatında kullanılmak üzere hafif ve yüksek mukavemetli bir malzeme elde edilerek hava araçlarında yakıt tasarrufuna gidilmesi ve daha uzun bir menzilde uçması sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmalar için alüminyum (AL-1050-H18), bakır (CuCrZr) levhalar, karbon fiber plaka ve EPDM Kauçuk malzemeler bir araya getirilerek kompozit malzeme üretimi gerçekleştirilmiştir. Özel olarak hazırlanan kalıplarda katman dizilimi gerçekleştirilen plakalar 300x300 mm ölçülerinde kesilip yüksek sıcaklıklı silikon DHS yapıştırıcı ile birleştirilmiştir. ASTM (American Society for Testing and Materials) standartlarına göre oluşturulan bulk numuneleri elde edilmiş çekme, kayma ve darbe testlerine tabi tutularak mekanik özellikleri incelenmiştir. Testlerin sonunda alınan veriler sonucunda grafikler oluşturulup, tablolar hazırlanarak sonuçlar birbiriyle karşılaştırılıp yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Composite materials are materials composed of two or more components that result in better properties than when the individual components are used alone. Nowadays, the use of composite materials is becoming increasingly widespread in various fields such as aerospace, defense industry, automotive, construction, etc., due to their high strength, low density, high heat resistance, and economic advantages. This thesis aims to investigate the effects of combining metal and non-metal materials on strength. The goal is to obtain a lightweight and high-strength material for use in the manufacturing of unmanned aerial vehicles (UAVs) and armed unmanned aerial vehicles (UCAVs) in the defense industry, thereby achieving fuel savings and enabling longer range flights in aircraft. Composite materials were produced by combining aluminum (AL-1050-H18), copper (CuCrZr) sheets, carbon fiber plates, and EPDM rubber materials. Layer stacking was performed in specially prepared molds, and the plates were cut into 300x300 mm dimensions and bonded together with high-temperature silicone DHS adhesive. Bulk specimens were obtained according to ASTM (American Society for Testing and Materials) standards and subjected to tensile, shear, and impact tests to examine their mechanical properties. Data obtained from the tests were used to create graphs and tables, and the results were compared and interpreted.