Kromolin sodyumun lokal olarak silikon port implant etrafına uygulanarak, implanta bağlı kapsül kontraktürü gelişmesini önlemedeki etkisinin sıçan modelinde incelenmesi
Investigation of the effect of cromolyn sodium applied locally around the silicone port implant to prevent the development of implant related capsular contracture in a rat model
  1. Tez No: 899152
  2. Yazar: MUHAMMED HÜSEYİN UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN YEŞİM ÖZGENEL, PROF. DR. AHMET AKKOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsül kontraktürü, kromolin sodyum, mast hücresi, Capsular contracture, Cromolyn sodium, Mast cell
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Meme kanserinde mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu amacıyla ve estetik amaçlı meme büyütme operasyonlarında silikon implantlar çok sık kullanılmaktadır. Kapsül kontraktürü meme implantının çevresinde aşırı fibrozis gelişmesiyle oluşan patolojik bir durumdur. Mast hücreleri vücuttaki aşırı fibrozis gelişen durumlarda ve fibröz kapsül oluşumunda etkili hücrelerden biridir. Bu deneysel çalışmada kromolin sodyumun mast hücresi membran stabilizasyonu etkisi nedeniyle implant çevresi kapsül kontraktürü gelişimi üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma sıçan modeli olarak tasarlandı. Çalışmada 16 adet Sprague-Dawley cinsi dişi sıçan kullanıldı. Her grup rastgele 8 sıçan içerecek şekilde planlanarak 2 grup oluşturuldu. Sıçanların sırt bölgesine panniculus carnosus altına silikon port mini implantlar yerleştirildi. Kontrol grubuna enjeksiyon uygulanmadı. Diğer gruba Kromolin sodyum 10mg/kg dozunda silikon port mini implant yerleştirilmesini takiben 1 hafta boyunca her gün port yoluyla enjekte edildi. Sıçanlara 4 hafta takip sonrası ötenazi yapıldı. Histopatolojik olarak akut inflamasyon, sinovyal metaplazi, ortalama mast hücre sayısı ve ortalama kapsül kalınlığı incelendi. Bulgular: İki grupta da sinovyal metaplaziye rastlanmadı. Apse gelişen bir sıçan dışında akut inflamasyona rastlanmadı. Ortalama mast hücre sayısı kontrol grubunda fibrotik doku içinde 3.00±4.00, anjiyogenezis alan 1' de 19.14±17.6, anjiyogenezis alan 2'de 17.14±8.93 olarak saptandı. Kromolin grubunda ise fibrotik doku içindeki ortalama mast hücre sayısı 9.00±8.68, anjiyogenezis alan 1'de 19.29±8.4, anjiyogenezis alan 2'de 14.71±9.12 olarak saptanmıştır. Ortalama kapsül kalınlığı kontrol grubunda 224.975±147.405, kromolin grubunda 254.533±136.000 olduğu görüldü. Kontrol ve kromolin grupları karşılaştırıldığında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.15). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda akut inflamasyon, sinovyal metaplazi, ortalama mast hücre sayısı, ortalama kapsül kalınlığı incelendiğinde iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Silicone implants are frequently used for breast reconstruction after mastectomy in breast cancer and for aesthetic breast augmentation. Capsular contracture is a pathologic condition caused by excessive fibrosis around the breast implant. Mast cells are one of the most effective cells in excessive fibrosis and fibrous capsule formation in the body. In this experimental study, we aimed to investigate the effect of cromolyn sodium on the development of peri-implant capsular contracture due to mast cell membrane stabilization effect. Materials and Methods: The study was designed using a rat model. Sixteen female Sprague-Dawley rats were used in the study. Two groups were involved in this study, with each group planned to include 8 rats randomly. Silicone port mini implants were placed under the panniculus carnosus on the dorsal area of the rats. No injection was applied to the control group. The other group received daily injections via the port for one week following the placement of silicone port mini implants at a dose of 10 mg/kg of Cromolyn sodium. Euthanasia was performed on the rats after 4 weeks of follow-up. Acute inflammation, synovial metaplasia, average mast cell count, and average capsule thickness were examined histopathologically. Results: No synovial metaplasia was found in both groups. No acute inflammation was observed except in one rat with abscess. The mean number of mast cells was 3.00±4.00 in fibrotic tissue in the control group, 19.14±17.6 in angiogenesis area 1 and 17.14±8.93 in angiogenesis area 2. In the cromolyn group, the mean number of mast cells in fibrotic tissue was 9.00±8.68, 19.29±8.4 in angiogenesis area 1 and 14.71±9.12 in angiogenesis area 2. Mean capsule thickness was 224.975±147.405 in the control group and 254.533±136.000 in the cromolyn group. There was no significant difference between the control and cromolyn groups (p=0.15). Conclusion: In the result of the study, no significant difference was found between the two groups in the evolutuion of parameters includes acute inflammation, synovial metaplasia, average mast cell count, and average capsule thickness.