Aile içi şiddete maruz kalan kadınlarda somatizasyon belirtilerinin incelenmesi
Examination of somatization symptoms in women exposed to domestic violence
  1. Tez No: 899256
  2. Yazar: AYŞENUR İLHAN SEDEF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBAHAR BAŞTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: aile içi şiddet, çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü, somatizasyon, sosyal destek, childhood trauma, difficulty in emotion regulation, domestic violence, social support, somatization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Aile İçi Şiddete Maruz Kalan Kadınlarda Somatizasyon Belirtilerinin İncelenmesi Bu çalışmada şiddete maruz kalan kadınların somatizasyon düzeyleri ile çocukluk çağı ruhsal travmaları, algıladıkları sosyal destek ve duygu düzenleme becerileri arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Muğla ilinde şiddete maruz kaldığını bildiren 19-65 yaş arası 217 kadın oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara yaş, eğitim süresi, gelir düzeyi gibi bilgilerin alındığı Sosyodemografik Veri Formu, Aile İçi Şiddet Ölçeği (AİŞÖ), Kısa Semptom Envanteri (KSE), Somatizasyon Ölçeği (SÖ), Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form (DDGÖ-16) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 istatistik programından yararlanılmıştır. Normal dağılım gösteren değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon testi uygulanarak belirlenmiştir. Şiddete maruz kalan kadınlarda şiddetin düzeyi ile somatizasyon belirtileri, psikopatolojik belirtiler ve duygu düzenleme güçlükleri arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Şiddete maruz kalan kadınlarda algılanan sosyal destek ile somatizasyon belirtileri ve psikopatolojik belirtiler arasında olumsuz yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Çocukluk çağı travmalarından duygusal ihmal, duygusal istismar ve fiziksel ihmal ile somatizasyon belirtileri ve psikopatolojik belirtiler arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Normal dağılım göstermeyen değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon testi uygulanarak belirlenmiştir. Çocukluk çağı travmalarından fiziksel istismar ve cinsel istismar ile somatizasyon belirtileri ve psikopatolojik belirtiler arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Şiddete maruz kalan kadınlarda somatizasyon puanlarının KSE ve alt ölçekleri ile duygu düzenleme güçlüğü, algılanan sosyal destek ile ilişkisini araştırmak amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmış ve analiz sonuçlarına göre depresyon, duygu düzenleme güçlüğü ve algılanan sosyal desteğin somatizasyon belirtilerini yordadığı bulunmuştur. Bulgular alanyazın ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examination of Somatization Symptoms in Women Exposed to Domestic Violence The purpose of this study is to find out whether there is a relationship between the somatization levels of women exposed to violence and their childhood psychological traumas, perceived social support and emotion regulation skills. The sample of the study consists of 217 women aged 19-65 who reported being exposed to violence in Muğla province of Türkiye. In the study, the participants were asked to fill the Sociodemographic Data Form to gather personal information such as age, education period, and income. Domestic Violence Scale, Brief Symptom Inventory (BSI), Somatization Scale, Childhood Trauma Scale (CTQ-28), Difficulties in Emotion Regulation Scale-Short Form (DERS-16) and Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS) were applied to collect psychological data to examinate the subject. SPSS 25.0 statistical program was used to analyze the data. Relationships between normally distributed variables were determined by applying the Pearson correlation test. It has been determined that there is a positive and significant relationship between the level of violence and somatization symptoms, psychopathological symptoms and emotional regulation difficulties in women exposed to violence. It was found that there was a significant negative relationship between perceived social support, somatization symptoms and psychopathological symptoms in women exposed to violence. It has been determined that there is a significant positive relationship between emotional neglect, emotional abuse and physical neglect, which are childhood traumas, and somatization symptoms and psychopathological symptoms. Relationships between variables that did not show normal distribution were assessed by applying the Spearman correlation test. A significant positive relationship was found between physical abuse and sexual abuse, which are childhood traumas, and somatization symptoms and psychopathological symptoms. Multiple regression analysis was conducted to investigate the relationship between somatization scores of the BSI and its subscales, difficulty in emotion regulation and perceived social support in women exposed to violence, and according to the analysis results, it was determined that the relevant scale scores predicted somatization in participants. The findings were evaluated in the light of relevant body of literature.