Yerel mutfak işletme imajının kullanıcı türevli içeriklerle değerlendirilmesi: Konya örneği
Evaluation of the local cuisine business image with user-generated contents: The case of Konya
  1. Tez No: 899315
  2. Yazar: BEYZA AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN AKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Mutfak, Karma Yöntem, Kullanıcı Türevli İçerik, İşletme İmajı, Local Cuisine, Mixed Method, User Generated Content, Business Image
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, yerel mutfak işletme imajlarının hangi boyutlarla ilgili olduğuna ulaşmaktır. Bu bağlam birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Konya ili tercih edilmiştir. Birçok kültüre ev sahipliği yapmış olması yerel mutfağını da zenginleştirmiştir. Yerel mutfak; hem turizm paydaşları hem de yerel halk tarafından önemli görülen bir kavramdır. Yerel mutfak işletmelerin hizmet anlayışı bu sebeplerden dolayı önemli görülmektedir. Araştırmanın ikinci bir amacı ise turistlerin deneyimine göre“en iyi”işletmeyi belirlemektir. Araştırmanın amaçlarına ulaşabilmek için karma yöntem kullanılmıştır. Nitel araştırma yapılmasında sosyal medya platformundan yararlanmıştır. Anonim kişilerin kendi çabaları ile oluşturdukları içerikler ele alınmıştır. Literatürde bu içerikler“kullanıcı türevli içerikler”olarak adlandırılmaktadır. TripAdvisor'da yer alan 19 adet yerel mutfak işletmesi incelenmiştir. 6199 adet içerik elde edilmiştir. İçerik analizi ile kodlamalar yapılmış olup 6 tane ana tema elde edilmiştir. Ana temaların yanı sıra alt temalarda oluşturulmuştur. Bu temalar sonucunda yerel mutfak imajını etkileyen en önemli temalara ulaşılmıştır. Nicel yöntem,“en iyi”işletmenin belirlenmesinde kullanılmıştır. Araştırmada bulunan bulguların uygunluğuna göre MultiMoora analizi yapılmıştır. MultiMoora analizi sonucunda içeriklerde beğenilen bir restoran ilk sırada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reach the dimensions of local kitchen business images. In this context, Konya province, which has hosted many cultures, was preferred. The fact that it has hosted many cultures has also enriched its local cuisine. Local cuisine; it is a concept seen as important by both tourism stakeholders and local people. For these reasons, the service approach of local kitchen businesses is considered important. A second aim of the research is to determine the“best”business according to the experience of tourists. Mixed method was used to achieve the aims of the research. Social media platform was used to conduct qualitative research. Contents created by anonymous people through their own efforts were discussed. In the literature, these contents are called“user-generated contents”. 19 local culinary establishments listed on TripAdvisor were examined. 6199 pieces of content were obtained. Coding was done through content analysis and 6 main themes were obtained. In addition to the main themes, sub-themes were created. As a result of these themes, the most important themes affecting the image of local cuisine have been reached. The quantitative method was used to determine the“best”business. MultiMoora analysis was performed according to the suitability of the findings in the study. As a result of the MultiMoora analysis, a restaurant that was liked in the content was ranked first.