Investigation of shear strength of soils with different saturation degrees
Farklı suya doygunluk derecesine sahip zeminlerin kayma mukavemetinin incelenmesi
- Tez No: 899316
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERGENOKON SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kısmen doygun, davranış değişikliği, kesme mukavemeti, kohezyon, sürtünme açısı, görüntü analizi, Partially saturated, behavioral change, shear strength, cohesion, angle of friction, image analysis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Zemin davranışı geoteknik araştırmaların ana çalışması olmuştur ve bileşim, partikül boyutu ve düzeni, tane dağılımı vb. faktörlere bağlı olarak çeşitli davranışlar sergiler. Bu çalışma, yüksek derecede doygunluğun granüler zemin partikülleri üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Doygun zemin, geoteknik mühendisliğinde en kötü durumlardan biri olarak kabul edilir ve zemin taneleri üzerinde öngörülemeyen büyük bir etkiye sahiptir. Zemin tam doygunluk derecesine yaklaştıkça, zemin partikülleri arasındaki bağlar güçlenir, tam doygunluk derecesinden uzaklaştıkça bu bağlar zayıflar. Doygunluk derecesine bağlı olarak kesme mukavemeti incelenmiştir. 35% rölatif sıkılığa sahip, kötü derecelendirilmiş ince kumlar (SS1), farklı doygunluk derecelerinde (kuru, 95%, 90%, 85%, 80%, 75%, 70%, 50%, 25% ve tam doygun) hazırlanmıştır. Zeminin kürlenme süresi için gerekli optimum süre önceden belirlenmiştir. Hazırlanan numunelere, her biri 3 kez tekrarlanan 3 farklı normal gerilim altında (62.5, 125, and 250) kPa küçük ölçekli kesme kutusu deneyi uygulanmıştır; bu durum çok hassas olduğu için optimum ortalama sonuç elde edilmiştir. Doğrudan kesme testleri, pik ve rezidüel davranış sağlamıştır. Bu deneylerin sonuçlarına dayanarak, Mohr-Coulomb kırılma zarfından kesme mukavemeti parametreleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, ince kumların doygunluk oranına bağlı olarak kesme davranışındaki değişim grafiklerle sunulmuş ve içsel sürtünme açısı, kohezyon, emme ve dilatasyonun doygunluk oranına göre değişimi açıklanmıştır. Ayrıca, 65% (SS2) doygunluk derecesine sahip farklı bir derece ile (kuru, 95%, 90%, 80%, 70%, 50%, 25%, ve tam doygun) karşılaştırılmıştır. Ek olarak, doygunluk derecesi ile partikül düzeni arasındaki ilişki gözlemlenmiş ve partikül boyutu görüntü analizi tekniği ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Soil behavior has been the core study of geotechnical research, it has various behaviors based on the composition, particular size and arrangement, grain distribution…etc. This study focuses on the effect of the high saturation degree on granular soil particles. It has an unpredictably great effect on soil grains, saturated soil is considered one of the worst cases in geotechnical engineering. As the soil approaches the full saturation degree, the bonds between the soil particles become stronger, while the bonds become weaker as they move away from the full saturation degree. The shear strength based on the degree of saturation was investigated. Poorly graded fine sands (SS1) with a relative density of 35% were prepared in different degrees of saturation (Dry, 95%, 90%, 85%, 80%, 75%, 70%, 50%, 25%, and fully saturated). The optimum time required for the soil curing duration has been predetermined. Small-scale direct shear tests were executed on samples that were prepared under 3 different normal stresses (62.5, 125, and 250) kPa where each was repeated 3 times to get the optimum average result as this case is so sensitive. The direct shear tests provided the Peak and residual behavior. Depending on the outcomes of all these experiments to determine the shear parameters from the failure envelope through the Mohr-Coulomb failure envelope. As a result, shear behavior variations of the fine sands depending on the saturation rate were presented with graphics, and the internal friction angle variation, suction, cohesion, and dilation according to the saturation rate were explained, and it was compared to a different degree of saturation of 65% (SS2) with (Dry, 95%, 90%, 80%, 70%, 50%, 25%, and fully saturated). In addition, the relationship between the degree of saturation and particle arrangement is observed, alongside the soil's particular size was studied with an image analysis technique.