Sosyal hizmet öğrencilerinin psikolojik sağlamlık ve kişiler arası iletişim yetkinliği durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining the psychological resilience and interpersonal communication competence of social work students in terms of various variables
  1. Tez No: 899333
  2. Yazar: ULVİYE ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA PURUTÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Kişilerarası İletişim, Sosyal Hizmet, Psychological Resilience, Interpersonal Communication, Social Work
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET ESEN Ulviye, Sosyal Hizmet Öğrencilerinin Psikolojik Sağlamlık ve Kişiler Arası İletişim Yetkinliği Durumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Hizmet Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. Amaç: Bu araştırmanın amacı, yetkin ve yeterli meslek elemanı olmaları beklenen ve mesleki hayatlarında dezavantajlı müracaatçılarla doğrudan çalışacak olan sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin psikolojik sağlamlıklarını ve kişiler arası iletişim yetkinliklerini çeşitli değişkenler açısından inceleyerek ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada ilişkisel tarama modeline başvurulmuştur. Bu doğrultuda araştırmanın örneklemini Ankara ili sınırları içinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılında üniversitelerin sosyal hizmet bölümünde öğrenim gören tüm üçüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu noktada tabakalı örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri belirlemeye yönelik verilerin elde edilmesini amaçlayan Tanıtıcı Bilgi Formu, öğrencilerin psikolojik durumlarına yönelik veriler elde edilmesi amacıyla Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, öğrencilerin kişilerarası iletişim yetkinliğini belirlemek amacıyla Kişilerarası İletişim Yetkinliği Envanteri kullanılmıştır. Gönüllülük esasıyla araştırmaya katılmayı kabul eden 272 sosyal hizmet öğrencisine ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler, SPSS İstatistik 23.0 paket programında analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapılan analiz sonuçlarına göre sosyal hizmet öğrencilerinin psikolojik sağlamlık puanları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterirken kişiler arası iletişim yetkinliği puanları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Sosyal hizmet öğrencilerinin kişiler arası iletişim yetkinliği alt ölçeklerinden sadece empati becerileri ölçek puanlarının sosyo-ekonomik düzeye göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Öte yandan demokratik ve otoriter aile yapısının sosyal hizmet öğrencilerinin psikolojik sağlamlığı üzerinde anlamlı bir farklılık yarattığı da görülmüştür. İlaveten sosyal hizmet öğrencilerinin sosyal rahatlık becerisi ile aile yapısı arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Özetle; sosyal hizmet öğrencilerinin psikolojik sağlamlığı açısından cinsiyet değişkeni, demokratik ve otoriter aile yapılarının etkili faktörler olabileceği, sosyal rahatlık becerisinin demokratik aile yapısına sahip olanlarda önemli bir iletişim yetkinliği olarak ele alınabileceği, öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyine göre empati becerisi iletişim yetkinliğinin anlam kazanabileceği belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESEN Ulviye, Examining the Psychological Resilience and Interpersonal Communication Competence of Social Work Students in Terms of Various Variables, Gülhane Health Sciences Institute, Social Work Program, Master's Thesis, Ankara, 2024. Objective: The aim of this study is to examine the psychological resilience and interpersonal communication competencies of social work students, who are expected to be proficient and competent professionals and who will work directly with disadvantaged applicants in their professional lives, by examining them with various variables. Materials and Method: In this study, the relational survey model was used. In this direction, the sample of the research consists of all third-year students studying in the social work department of universities in the 2022-2023 academic year within the borders of Ankara province. At this point, stratified sampling method was used. In the study, the“Introductory Information Form”prepared by the researcher aimed at obtaining data to determine the socio-demographic characteristics of the students, the“Brief Psychological Resilience Scale”was used to obtain data on the psychological status of the students, and the Interpersonal Communication Competence Inventory was used to determine the interpersonal communication competence of the students. A total of 272 social work students who voluntarily agreed to participate in the study were reached. The information obtained as a result of the research was analyzed and evaluated in the“SPSS Statistics 23.0”program. Findings: According to the results of the analysis, psychological resilience scores of social work students show a significant difference according to gender, while interpersonal communication competence scores do not show a significant difference according to gender. It was found that only empathy skills scale scores of social work students' interpersonal communication competence subscales showed a significant difference according to socio-economic level. On the other hand, it was also observed that democratic and authoritarian family structure created a significant difference on the psychological resilience of social work students. In addition, it was found that there was a significant difference between social comfort skills of social work students and family structure. Conclusion: In summary, it can be stated that gender variable, democratic and authoritarian family structures can be effective factors in terms of psychological resilience of social work students, social comfort skill can be considered as an important communication competency in those with democratic family structure, and empathy skill communication competency can gain meaning according to the socio-economic level of students.