Farklı spor branşlarına göre sportmenlik anlayışının incelenmesi
Examining the understanding of sportsmanship according to different sports branches
  1. Tez No: 899441
  2. Yazar: EMİNE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Doç. Dr. ALİ KEMAL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, sportmenlik, doping, argo kelimeler, şike, Sports, sportsmanship, doping, slang words, match-fixing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı; sportmenlik eyleminin belirlenen demografik kavramlara göre incelenmesini amaç edinen betimsel tarama şeklinde ve aynı sırada sportmenlik ölçek puanlarının değişkenlerine göre değişip değişmediğini ortaya çıkarmayı amaç edinen kesitsel araştırma türünde betimsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırma grubu 327 sporcudan oluşmaktadır. Floor Curling ve Curling sporcuları farklı illerden seçilirken, diğer branşlar Kilis ve Gaziantep illerindeki sporcular arasından gönüllülük esasına göre tesadüfi örnekleme yoluyla seçilmiştir. Gümüş ve diğerleri (2020) tarafından tasarlanan Sportmenlik Davranış ölçeği yirmi yedi maddeden meydana gelmektedir. Verilerin analizinde SPSS 22.0 programından yardım alınmıştır. Veri setlerinin normallik testleri için Kolmogorov-Smirnov programı kullanılmış olup basıklık ve çarpıklık değerleri -2,+2 aralığında olduğundan parametrik testler yapılmıştır. İstatistiksel yöntem olarak iki grupların karşılaştırmasında Bağımsız örnekler t testi, çoklu grupların karşılaştırmasında tek yönlü varyans testi kullanılmıştır. Gruplar arsındaki farklılığı belirlemek için Tukey LSD testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Curling ve Floor Curling branşıyla uğraşan sporcuların diğer ( basketbol, voleybol, hentbol ve futbol) branşla uğraşanlardan daha sportmen oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was planned as a descriptive study in the form of a descriptive survey aiming to examine the sportsmanship action according to the determined demographic concepts and in the same order and as a descriptive study in the cross-sectional research type aiming to reveal whether the sportsmanship scale scores change according to the variables. The research group consisted of 327 athletes. Floor Curling and Curling athletes were selected from different provinces, while the other branches were selected through random sampling among the athletes in Kilis and Gaziantep provinces on the basis of volunteerism. The Sportsmanship Behavior scale designed by Gümüş and others (2020) consists of twenty-seven articles. SPSS 22.0 program was used to analyze the data. Kolmogorov-Smirnov was applied for the normality tests of the data sets and parametric tests were performed since the kurtosis and skewness values were in the range of -2,+2. As a statistical method, Independent sample t test was used for the comparison of two groups and One Way Anova test was used for the comparison of multiple groups. Tukey LSD test was used to determine the difference between the groups. The hypotheses of our research are as follows: Sportsmanship behaviors differ according to gender, sports branches, watching sports matches, having athletes in the family, educational status and years of playing sports. As a result of the analysis, it was concluded that the athletes involved in the Curling and Floor Curling branches were more sportsmanlike than those involved in other branches (basketball, volleyball, handball and football).