Yetişkin bireylerin affetme kararlarının mutluluk ile ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between adult individuals forgiveness decisions and happiness
- Tez No: 899477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BESRA TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkinlerde Affetme Kararı, Affetme, Mutluluk, Decision to Forgive in Adults, Forgiveness, Happiness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET YETİŞKİN BİREYLERİN AFFETME KARARLARININ MUTLULUK İLE İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Fatma ÖZER Yüksek Lisans, Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Tez danışmanı: Doç. Dr. Besra TAŞ Mayıs-2024, 95 Sayfa Bu çalışmanın amacı yetişkin bireylerin affetme kararlarının mutluluk ile ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri İstanbul ili Anadolu yakasında yaşayan yetişkin bireyler aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırma grubu, 407'si kadın, 158'i erkek toplam 565 yetişkin bireyleri kapsamaktadır. Araştırmada“Affetme Kararı Ölçeği”ve“Mutluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Yetişkin bireylerin demografik bilgilerinin belirlenmesi amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”hazırlanmıştır. Araştırmanın normallik testi puanları sonucunda; t Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, affetme kararı ile mutluluk arasında anlamlı ve pozitif düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Yapılan araştırmada, yetişkin bireylerin affetme kararının cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Araştırmada yetişkin bireylerin affetme kararı medeni duruma göre anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Analiz sonuçlarına göre, evli bireylerin affetme kararı düzeyleri bekar bireylere göre daha yüksek bulunmuştur. Aynı şekilde affetme kararı yaş değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Analiz sonuçlarına göre, 36-55 yaşa sahip bireylerin affetme kararı düzeyleri daha yüksek sonuç göstermiştir. Çalışmada analizi yapılan diğer bir değişken olan yetişkin bireylerin mezuniyet durumu da anlamlı farklılık göstermiştir. Analiz sonuçlarına göre, mezuniyet durumu yüksek olan yetişkin bireylerin affetme kararlarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın diğer değişkeni olan mutluluk ölçeği puanları cinsiyet, medeni durum, yaş ve mezuniyet durumu bakımından anlamlı düzeyde bir farklılık göstermemiştir. Araştırma analiz sonuçlarına göre yetişkin bireylerin affetme kararının mutluluğu yordadığı bulgular sonucu elde edilmiştir. Yetişkin bireylerin affetme kararlarının mutluluk ile ilişkinin incelenmesi için yapılan analiz sonuçlarına göre elde edilen bulgular tartışılmış, yorumlanmış ve öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ADULT INDIVIDUALS FORGIVENESS DECISIONS AND HAPPINESS Fatma ÖZER Master, Family Counseling And Education Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Besra TAŞ May-2024, 95 Pages The aim of this study is to examine the relationship between adult individuals' forgiveness decisions and happiness. The relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The data of the research was obtained through adult individuals living on the Anatolian side of Istanbul. The research group includes a total of 565 adult individuals, 407 of whom are women and 158 of whom are men.“Forgiveness Decision Scale”and“Happiness Scale”were used in the research. A“Personal Information Form”has been prepared to determine the demographic information of adult individuals. As a result of the normality test scores of the research; t Test, one-way analysis of variance (ANOVA) and regression analysis were used. According to the research findings, a significant and positive relationship was found between the decision to forgive and happiness. In the research, it was determined that adult individuals' decision to forgive did not differ significantly according to gender. In the study, adult individuals' decision to forgive differed significantly according to marital status. According to the analysis results, married individuals' forgiveness decision levels were found to be higher than single individuals. Likewise, the decision to forgive differed significantly according to the age variable. According to the analysis results, individuals aged 36-55 showed higher levels of forgiveness decisions. Another variable analyzed in the study, the graduation status of adults, also showed significant differences. According to the analysis results, it was determined that adult individuals with high graduation status had high levels of forgiveness decisions. Happiness scale scores, which is the other variable of the study, did not show a significant difference in terms of gender, marital status, age and graduation status. According to the results of the analysis conducted to examine the relationship between adult individuals' forgiveness decisions and happiness, the findings were discussed, interpreted and suggestions were made.