Devaluation as a balance of payments corrective measure in Turkey
  1. Tez No: 8995
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÇAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ödemeler dengesi, ithalat talebi, ihracat talebi, fiyat esnekliği, gelir esnekliği, Marshal 1-Lerner şartı, AKK, 2AEKK, Cochrane Orcutt Tipi En Küçük Kareler Tahmini iv
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN ÖDEMELER DENGESİNE DÜZELTİCİ TEDBİR OLARAK DEVELÜASYON Zeynep ÖZTÜRK Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Gökhan Çapoğlu Şubat 1990, 45 Sayfa Bu çalışmanın temel amacı amprik olarak develüasyonun Türkiye'nin ödemeler dengesi için düzeltici bir tedbir olup olmadığını araştırmaktır. İncelenen dönem 1968-1984 zaman aralığıdır. Bu çalışmada ithalat ve ihracat taleplerinin gelir ve fiyat esnekliklerini tahmin etmek için Türkiye'nin uluslararası ticaret modeli kurulmuştur. Develüasyon'un etkinliğini anlamak için Marshal 1-Lerner şartının kısıtlanmış şekli (Harberger şartı) uygulanmıştır. Methodsal tartışmaların Türkiye'nin dış ticaret modeline nasıl uyduğunu anlamak için ithalat ve ihracat fonksiyonları hem Adi En Küçük Kareler, hem de İki Aşamalı En Küçük Kareler yöntemleriyle tahmin edilmiştir. Dikkate alınan diğer bir konuda ihracat ve ithalat fonksiyonlarının statik ve dinamik formül asyonl arı arasında seçim yapmaktır. Türkiye'nin ithalat talebinin gelire karşı esnek, fiyata karşı esnek olmadığı, ihracat talebinin ise hem gelire hem de fiyata karşı esnek olduğu bulunmuştur. Çalışmanın bulgularına göre develüasyon Türkiye'nin ödemeler dengesini düzeltmekte etkili bir araçtır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVALUATION AS A BALANCE OF PAYMENTS CORRECTIVE MEASURE IN TURKEY Zeynep ÖZTÜRK MBA in Management Supervisor: Assist. Prof. Gökhan Çapoğlu February 1 990, 45 Pages The main purpose of this study is to examine emiprically whether or not devaluation could be relied upon as a means for correcting the balance of payments deficits in Turkey. The time period is the years between 1968-1984. In this study, an international trade model for Turkey is established to find out price and income elasticities of Import and export demands. Restricted form of Marshal 1-Lerner condition (Harberger condition) is applied to see the effectiveness of devaluation. Import and export demands functions are estimated by both Ordinary Least Square and Two Stage Least Square methods to see how Turkey's case fits into the methodological controversy. Another Issue considered is the choice between static and dynamic formulations of the export and import functions. It is found that import demand of Turkey Is income elastic but price Inelastic, whereas export demand for Turkey Is elastic both with respect to the relative prices and income. Devaluation can be used as an effective tool in correcting the balance of payments In Turkey according to the study's findings. Key words : Balance of payments, import demand, export demand, price elasticity, income elasticity, Marshal 1-Lerner condition, OLS, 2SLS, Cochrane Orcutt Type Least Square Estimation. Ill