Matematik eğitiminde chatgpt yapay zekâ uygulamasının kullanımına yönelik ortaokul öğrenci ve öğretmenlerin görüşlerinin incelenmesi
Examining the opinions of secondary school students and teachers on the use of chatgpt artificial intelligence application in mathematics education
  1. Tez No: 899716
  2. Yazar: SONER KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES ABDURRAHMAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, matematik eğitimi, yapay zekâ, ChatGPT, öğrenci ve öğretmen görüşleri, Mathematics, mathematics education, artificial intelligence, ChatGPT, student and teacher views
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin ve matematik öğretmenlerinin ChatGPT yapay zekâ uygulamasının matematik eğitiminde kullanımına yönelik görüşlerini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden“durum çalışması”kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Van ilinde bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 17 öğrenci ile aynı ilde farklı okullarda görev yapan 16 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Gruplara, uygulama öncesinde ve sonrasında olmak üzere“yarı yapılandırılmış görüşme formu”uygulanarak betimsel analiz yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin matematik derslerindeki öğrenci başarısını artırmak için birçok yöntem kullandıkları görülmüştür. Katılımcılar yapay zekâ tabanlı matematik eğitiminin, öğretimde yenilikçi bir yöntem olarak sunabileceğini, eğitime entegrasyonu gereken bir yöntem olduğunu, öğrenme sürecini destekleyeceğini ve derslerin öğrenci merkezli olmasını sağlayabileceğini ifade etmişlerdir. Ayrıca yapay zekâ tabanlı eğitim araçlarını öğrencilerin öğretmenlerden daha fazla kullandığı tespit edilmiştir. Öğretmenler; CHATGPT uygulamasını kullanarak eğitimde yenilikçi bir yaklaşım elde edebileceklerini ve bireysel öğrenmeleri destekleyebileceklerini; öğrenciler ise konu eksiklerini tamamlayabileceklerini, yaratıcılık ve ilham kaynağı oluşturabileceğini ifade etmişlerdir. Katılımcılar, uygulamanın matematiğin birçok konusunda yardımcı olabileceğini, bununla birlikte iş birliğini artırabileceğini ifade etmiştir. Buna karşın iş birliğini olumsuz etkileyeceğini belirten katılımcılar da tespit edilmiştir. Katılımcılar uygulamanın öğrenme sürecini hızlandıracağı ve verimini artıracağı gibi olumlu yönlerinin yanında ücretli olması, bağımlılık oluşturması gibi dezavantajlarının da olduğunu dile getirmiştir. Uygulamayla ilgili etkinlik sorularına verilen cevaplara bakıldığında olumlu görüşlerin olmasına karşın fazla detaylı ve sıkıcı olduğuna dair olumsuz görüşlerin de olduğu tespit edilmiştir. Okullarda yapay zekâ uygulamaları dersinin verilmesini isteyen katılımcıların olmasına karşın istemeyen katılımcıların da olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the opinions of middle school students and mathematics teachers regarding the use of the ChatGPT, artificial intelligence application in mathematics education. The study utilized a qualitative research method called“case study.”The sample of the research consists of 17 students attending a public middle school in the city of Van during the fall semester of the 2023-2024 academic year, and 16 mathematics teachers working in different schools in the same city. A“semi-structured interview form”was administered to the groups before and after the application, and descriptive analysis was conducted. The analysis revealed that teachers employ various methods to improve student achievement in mathematics classes. Participants expressed that AI-based mathematics education could be presented as an innovative method in teaching, requiring integration into education, supporting the learning process, and facilitating student-centered lessons. Additionally, it was observed that students use AI-based educational tools more than teachers. Teachers stated that they could achieve an innovative approach in education and support individual learning by using the CHATGPT application, while students expressed that they could fill in their subject gaps, foster creativity, and serve as a source of inspiration. Participants mentioned that the application could assist in many areas of mathematics and enhance collaboration, although some participants also expressed concerns that it could negatively affect collaboration. Participants pointed out both positive aspects, such as speeding up the learning process and increasing its efficiency, and disadvantages, such as being paid and creating dependency, of the application. While there were positive opinions about the activity questions related to the application, negative opinions about their excessive detail and tediousness were also noted. Although some participants expressed a desire for AI application courses to be taught in schools, others opposed it.