Evde engelli bakım hizmeti veren ailelerdeki kadınların istihdamı ve sosyal açıdan güçlendirilmesi: Ankara Pursaklar geleceğim elimde projesi örneği
Employment and social empowerment of women in families providing disabled care services at home: Ankara Pursaklar my future is in my hand project example
  1. Tez No: 899806
  2. Yazar: SALİH ÇILDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Engelli Evde Bakım, Sosyal Destek, İstihdam, Family, Disabled Home Care, Social Support, Employment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışma hayatı, evde engellisine bakım hizmeti veren kadınlar için ekonomik bir faaliyet olmanın dışında sosyal hayata katılım ve ailenin sosyal refahını geliştirme aracı olabilmektedir. Bu araştırmanın konusu ailedeki bakım hizmeti veren kadınlar veya bakım hizmeti alan evde engellisi bulunan ailelerdeki çalışabilir durumdaki kadınların istihdamıdır. Evde engelli bakımını sürdüren kadınların sosyal hayata üretimle bağlanmaları engellilerine verdikleri bakım kalitesini olumlu etkileyeceği fikri yine bu araştırmanın asıl konusudur. Pursaklar Sosyal Hizmet Merkezinden 'Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik' çerçevesinde yardım alan kadın müracaatçıların veya aynı evde yaşayan çalışabilir kadınların istihdam edilebilirliklerini artırmaya yönelik meslek edindirmenin yanı sıra, kişisel gelişim eğitimleri ve atölye çalışmalarıyla da keyifli zaman geçirmeleri, böylece sosyalleşmelerinin sağlanması amaçlanmıştır. Dolaylı yönden engelli refahının arttırılıp arttırılmayacağının belirlenmesi bu araştırmanın asıl amacıdır. Bu araştırma, problemi aile temelli alması, araştırmanın sorununa uygulamalı bir çözüm sunması ve odağının tam bir sosyal hizmet uygulama örneği sunması yönleriyle hem teoride hem pratikte özgün amaç, yöntem ve sonuçlar sunmaktadır. Yapılan litaretür taramasında bu alanda benzeri olmayan özgün bir çalışma olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma yöntem olarak sosyal hizmetin iki yönü olan teori ve pratiği gösterecek şekilde uygulanmış olup; evde engellisine olan kadınların uygulama alanında istihdama, sosyal faaliyete ve eğitime yönlendirilmesi teoride derinlemesine görüşmeler yapılmak suretiyle bilimsel sonuçlar elde edilmesi yöntemi benimsenmiştir. Araştırma sürecinde derinlemesine görüşme tekniğiyle yapılan mülakatlarda uygulanan projenin engelli refahına olan pozitif katkıları noktasında çok olumlu bulgulara ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda benzer örneklerin yaygınlaştırılması, koruyucu önleyici hizmetlerin arttırılması, engelli refahı ve dezavatajlı ailelerin sosyal hayata katılımında Sosyal Hizmet Merkezlerince daha fazla sorumluluk alınması önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Working life, apart from being an economic activity for women who provide care services to disabled people at home, can be a means of social participation and improving the social well-being of the family. The subject of this research is the employment of women who provide care in the family or women who are able to work in families with disabilities who receive care. The idea that women who maintain disabled care at home will positively affect the quality of care they give to the disabled to connect to social life with production is the main subject of this research. Pursaklar Social Service Center 'Maintenance Disabled Detection and Care Service Guidelines on Determination of the Women Applicants who receive assistance within the framework of the directive ', or in addition to gaining the profession to increase the employability of women who can work in the same house, it is aimed to have a pleasant time with personal development trainings and workshops and thus to ensure their socialization. Determining whether to increase the indirectly disabled welfare is the main aim of this research. This research offers unique aims, methods and results both in theory and in practice, in terms of taking the problem family-based, providing a hands-on solution to the problem of the research, and its focus providing a complete example of social work practice. It was revealed that there was a unique study in this area in the litareture scan. As a research method, it has been applied to show the theory and practice that are two aspects of social service; employment in the field of application of women with disabilities at home, and, the orientation to social activity and education has been adopted in theory by conducting in-depth interviews to achieve scientific results. Very positive findings have been reached in terms of positive contributions to the disabled welfare of the project applied in interviews with the in-depth interview technique in the research process. As a result of the research, suggestions were made to spread similar examples, increase preventive services, welfare of disabled families and to take more responsibility for social life participation of families with disabilities.