Hatay ilinde yaşayan 65 yaş üzeri bireylerin 'Aktif' ve 'Başarılı' yaşlanma süreçlerine ilişkin deneyimleri
Experiences of individuals over 65 years old living in Hatay province regarding 'Active' and 'Successful' aging processes
- Tez No: 899837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL TİMURTURKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Yaşlı Sağlığı, Yaşam kalitesi, Aktif ve Başarılı Yaşlanma, Elderly, Elderly Health, Quality of Life, Active and Successful Ageing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Dünyada artan yaşlı nüfus ve toplam nüfus içinde 65 yaş üzeri bireylerin oranının artıyor olması, farklı sorun ve beklentilerin ortaya çıkmasını sağlayarak, konuya ilişkin hem akademik hem de sosyal politika çalışmalarını zorunlu kılmaktadır. Bir yandan neoliberal politikalarla birlikte normal yaşam süreçlerine ve döngülerine ilişkin durumların bireyselleştirilmesi ve tıbbileştirilmesi tartışılırken, öte yandan bu süreçlerin yol açtığı toplumsal, ekonomik ve politik süreçlerin de önemi tartışılmaya başlanmaktadır. Yaşamın her alanını kuşatan“kaliteli”,“başarılı”,“aktif”,“zinde”,“mutlu”bir yaşam söylemi bütün yaş gruplarında önemli olmakla birlikte yaşlı bireylerin yaşamları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu bağlamda bu çalışma; söz konusu meselenin önemi ve güncelliğini göz önünde bulundurarak yaşlanma sürecine ilişkin sorunları, güncel tartışmaları ve özellikle son yıllarda literatürde tartışılmaya başlanan“kaliteli”,“başarılı”yaşlanma söylemini konu edinmektedir. Çalışmanın amacı bütün bu tartışmaların odağında doğal yaşam döngülerinden biri olan yaşlanma ve yaşlılığa ilişkin süreçleri ve sorunları; başarılı ve aktif yaşlanma kavramları odağında ele alarak, Hatay ilinde yaşayan 65 yaş üzeri kadın ve erkelerin öznel deneyimlerine odaklanmaktır. Çalışma başarılı, aktif ve kaliteli yaşam söylemlerinin uygulanabilirliği, gözlenebilirliği ve etkileri tartışmalı olduğunu göz ardı etmeden doğrudan bireylerin anlam dünyasından ve kendi tanımlamalarından yola çıkarak sosyal dünya ile kurdukları ilişkileri betimsel bir temelde anlamaya çalışacaktır. Yaşlı bireylerin nasıl yaş aldığı, bunu nasıl tanımladıkları, fiziksel, psikolojik ve sosyal ilişkilere yönelik anlatılarının neler olduğu bu temelde ele alınmaya çalışacaktır. Bireylerin kendi söylemlerinde yaşlanmaya yönelik sorunların, beklentilerin ve deneyimlerinin neler olduğunu nitel bir analizle ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın örneklem grubu Hatay ilinde yaşayan 65 yaş üzeri 41 bireyden oluşmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen veriler tematik bir biçimde betimsel olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing elderly population in the world and the increasing proportion of individuals over the age of 65 in the total population have led to the emergence of different problems and expectations, necessitating both academic and social policy studies on the subject. While on the one hand, the individualisation and medicalisation of normal life processes and cycles are discussed with neoliberal policies, on the other hand, the importance of social, economic and political processes caused by these processes is also being discussed. The discourse of a 'quality', 'successful', 'active', 'fit', 'happy' life, which encompasses all areas of life, is important in all age groups, but has a significant impact on the lives of older individuals. In this context, this study, taking into account the importance and actuality of the issue in question, deals with the problems, current debates on the aging process and the discourse of 'quality' and 'successful' aging, which has been discussed in the literature in recent years. In this context, the thesis focuses on the subjective experiences of women and men over the age of 65 living in Hatay province by addressing the processes and problems related to aging and old age, which is one of the natural life cycles in the focus of all these discussions, with a focus on the concepts of successful and active aging. Without ignoring that the applicability, observability and effects of the discourses of successful, active and quality life are controversial, the study will try to understand the relationships they establish with the social world on a descriptive basis, starting directly from the world of meaning and self-definitions of individuals. How older individuals age, how they define it, and what their narratives about physical, psychological and social relations are will be discussed on this basis. It aims to reveal what are the problems, expectations and experiences of individuals about aging in their own discourses through a qualitative analysis. In this context, the sample group of the study consists of 41 individuals over the age of 65 living in Hatay province. The data obtained through a semi-structured interview form were interpreted thematically and descriptively.