Havacılık meslek yüksekokulu öğrencilerinin kişilik özelliklerinin kariyer planlaması üzerine etkisi: Türk Hava Kurumu Üniversitesi örneği
The effect of personality characteristics of aviation vocational school students on career planning: The case of University of Turkish Aeronautical Association
- Tez No: 899883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER BAHADIR DALMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik özellikleri, kariyer planlama, havacılık, Five- factor personality characteristics, career planning, aviation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Yapılan araştırmanın kapsamında, havacılık meslek yüksekokulu öğrencilerinin kişilik özelliklerinin bireysel kariyer planlaması üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı boyutunda Türk Hava Kurumu Üniversitesi Ankara ve İzmir Havacılık Meslek Yüksekokulları; Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Uçak Teknolojisi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Hava Lojistiği Önlisans programlarında öğrenim gören birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinden oluşan 476 katılımcıya yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Uygulanan anket formu demografik bilgi formu, Beş Faktör Kişilik Ölçeği ve Kariyer Boyutları Ölçeği olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 26 ve IBM SPSS Amos 23 programları kullanılmıştır. İlk olarak analizlerde yapısal modelin değerlendirilmesi amacıyla geçerlik ve güvenirlik testleri yapılmış; ölçüm modelini değerlendirme aşamasında ise kurulan yapısal eşitlik modeli ile araştırma hipotezleri test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre beş faktör kişilik özellikleri öğrencilerin kariyer planlamalarını artırmaktadır. Kişilik özelliklerindeki 1 birimlik artışın kariyer planlamasına 0,283 kat etki ettiği bulunmuştur. Beş faktör kişilik özelliklerinin alt boyutları olan dışadönüklük, geçimlilik (uyumluluk) ve duygusal dengesizliğin (nevrotiklik) öğrencilerin kariyer planlaması üzerinde bir etkisi bulunamamış ve hipotezler reddedilmiştir. Bununla birlikte sorumluluk ve açıklık (deneyime açıklık) boyutlarının kariyer planlaması üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin var olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, it was aimed to determine the effect of personality characteristics of aviation vocational school students on individual career planning. For this purpose, a face-to-face questionnaire was applied to 476 participants, consisting of first and second year students studying in Civil Aviation Cabin Services, Aircraft Technology, Civil Air Transportation Management and Air Logistics Associate Degree programs of Turkish Aeronautical Association University Ankara and İzmir Aviation Vocational Schools. In the questionnaire form, there are 3 sections including demographic information form, Five-Factor Personality Scale and Career Dimensions Scale. IBM SPSS Statistics 26 and IBM SPSS Amos 23 programs were used to analyze the data. Firstly, validity and reliability tests were conducted to evaluate the structural model. In the evaluation phase of the measurement model, the research hypotheses were tested with the established structural equation model. According to the findings of the study, five-factor personality characteristics increase students' career planning. It has been found that a 1unit increase in personality characteristics affects career planning by 0.283 times. According to the results of the analysis; the sub-dimensions of the five-factor personality characteristics, extraversion, agreeableness and emotional instability (neuroticism) could not be found to have an effect on students' career planning and the hypotheses were rejected. However, it was concluded that the sub-dimensions responsibility and openness (openness to experience) have a positive and significant effect on career planning.