Erzurum karasu nehri su kalite parametreleri
Erzurum karasu river water quality parameters
  1. Tez No: 899994
  2. Yazar: ŞENOL NUROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESAT MAHMUT KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Su kalitesi, Atıksu arıtım, Karasu Nehri, Water quality, Wastewater treatment, Karasu River
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Amaç: Nehirler insanlık tarihi boyunca gerek su ihtiyacını karşılamada gerekse sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi tarımsal faaliyetler için de önemli su kaynağı olmuştur. Ancak bulundukları alanlarda hem tarımsal hem de antropojenik kirleticilerin tehdit altında olmuşlardır. Antorpojenik kaynaklı kirleticilerin etkilerini azaltmak amacıyla kurulan atıksu arıtım tesisleri akarsu kaynaklarının korunmasında rol almıştır. Bu tez çalışması, Erzurum İl sınırında yer alan Atıksu Arıtım Tesisi'nin Karasu Nehri'nin su kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Karasu Nehri'nin geçtiği Erzurum Atıksu Artım Tesisi öncesi, merkezi ve sonrasındaki 3 istasyondan su örnekleri polietilen örnek kaplarıyla alınmıştır. Su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, elektrik illetkenliği çoklu parametre ölçüm cihazı ile yerinde ölçülmüştür. Askıda katı madde tayini Gravimetrik metotla belirlenmiştir. Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı Tayini Deney metodu Manometrik/SM 5210 B ve Manometri yöntemi, KOİ Titrimetrik / SM 5220 B Hazır Kit Metodu, toplam azot tayini Spektrometrik / ISO 29441 Hazır Kit Metodu, Amonyum, Amonyum Azotu, Nitrat ve Nitrat Azotu tayinleri Spektrometrik / SM 4500 Hazır Kit Metoduyla tespit edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, su sıcaklığı ortalama 13,8˚C, pH değeri ortalama 7,7, elektriksel iletkenlik ortalama 403 µs/cm, çözünmüş oksijen değeri ortalama 6 mg/l olarak ölçülmüştür. Askıda katı madde (AKM) miktarı ortalama 46,7 mg/l, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) derişimi ortalama 28,9 mg/l, biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ) derişimi ortalama 18,5 mg/l, toplam azot (TN) derişimi ortalama 4,47 mg/l, nitrat (NO3) derişimi ortalama 5,35 mg/l, nitrat azotu (NO3-N) derişimi ortalama 1,21 mg/l, toplam sertlik (TS) ortalama 155 mg/l, amonyum (NH4) derişimi ortalama 2,75 mg/l, amonyum azotu (NH4-N) derişimi ortalama 2,16 mg/L olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmamızda, Karasu Nehri bazı su kalite parametreleri değerine göre I, II, III ve IV sınıf sular sınıfında yer almaktadır. Nehrin antropojenik kirleticilerin etkisi altında olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Rivers have been important water sources throughout human history, both for meeting water needs and for agricultural activities such as irrigation and aquaculture. However, they have been under threat from both agricultural and anthropogenic pollutants in the areas where they are located. Wastewater treatment plants established to reduce the effects of anthropogenic pollutants have played a role in protecting stream resources. This thesis study was conducted to investigate the effect of the Wastewater Treatment Plant located in the border of Erzurum Province on the water quality of the Karasu River. Method: Water samples were taken from 3 stations before, in the center and after the Erzurum Wastewater Treatment Plant through which the Karasu River passes using polyethylene sample containers. Water temperature, dissolved oxygen, pH and electrical conductivity were measured on-site using a multi-parameter measuring device. Determination of suspended solids was determined by the Gravimetric method. Determination of Biochemical Oxygen Demand (BOD) was determined by Experimental Method Manometric/SM 5210 B and Manometry method, Chemical Oxygen Demand (COD) Titrimetric / SM 5220 B Ready Kit Method, Total Nitrogen determination by Spectrometric / ISO 29441 Ready Kit Method, Ammonium, Ammonium Nitrogen Nitrate and Nitrate Nitrogen determinations by Spectrometric / SM 4500 Ready Kit Method. Findings: In this study, water temperature was measured as an average of 13.8˚C, pH value as an average of 7.7, electrical conductivity as an average of 403 µs/cm, and dissolved oxygen value as an average of 6 mg/L. Suspended solids (SSM) amount was determined as an average of 46.7 mg/L, chemical oxygen demand (COD) concentration as an average of 28.9 mg/L, biological oxygen demand (BOD) concentration as an average of 18.5 mg/L, total nitrogen (TN) concentration as an average of 4.47 mg/L, nitrate (NO3) concentration as an average of 5.35 mg/L, nitrate nitrogen (NO3-N) concentration as an average of 1.21 mg/L, total hardness (TS) as an average of 155 mg/L, ammonium (NH4) concentration as an average of 2.75 mg/L, ammonium nitrogen (NH4-N) concentration as an average of 2.16 mg/L. Conclusions: In this study, Karasu River is in the class I, II, III and IV waters according to some water quality parameter values. It is thought that the river is under the influence of anthropogenic pollutants.