Landslide vulnerability assessment methodology for high voltage electric transmission towers
Yüksek gerilimli elektrik iletim hattı kuleleri için heyelan kırılganlık değerlendirme methodolojisi
- Tez No: 900105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAN HUVAJ SARIHAN, PROF. DR. HAKAN AHMET NEFESLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kritik Altyapı, Yüksek Gerilimli Elektirk İletim Direkleri, Heyelan, Fiziksel Kırılganlık Değerlendirmesi, Critical Infrastructure, High-Voltage Electricity Transmission Line Tower, Landslide, Physical Vulnerability Assessment
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yüksek gerilimli elektrik iletim hatları gibi kritik altyapılar, toplumların sorunsuz işleyişi için hayati öneme sahiptir. Ancak bu hatlar, özellikle heyelanlar gibi doğal afetlere karşı giderek daha savunmasız hale gelmektedir. İletim kulelerinin heyelan riskine karşı ne kadar kırılgan olduğu konusunda önemli bir bilgi eksikliği bulunmaktadır. Bu çalışmada, ilk olarak, direklerin heyelanlardan etkilenerek uğradığı hasarlar detaylı bir şekilde incelenmiş ve sınıflandırılmıştır. Daha sonra, kulelerin heyelan tehlikesi karşısındaki kırılganlığını değerlendirmek için iki farklı metodoloji geliştirilmiştir. İlk metodoloji, uzman görüşlerine dayalı nitel bir değerlendirme yöntemidir. Alanında uzman mühendisler, jeologlar ve diğer ilgili disiplinlerden kişilerle yapılan anketler aracılığıyla, kulelerin farklı durumlar karşısındaki ortalama kırılganlık değerleri belirlenmiştir. Uzmanların uzun yıllar boyunca elde ettikleri deneyim ve bilgiler bu değerlendirmelerde önemli bir rol oynamıştır. İkinci metodoloji ise, kulelerin kırılganlığını sayısal olarak değerlendirmek için yarı nicel bir gösterge tabanlı kırılganlık indeksi (IBVI) geliştirilmiştir. IBVI, bir elektrik iletim kulesinin heyelanlara karşı ne kadar kırılgan olduğunu belirlemek için çeşitli faktörlere belirli ağırlıklar atayan bir değerlendirme sistemidir. Geliştirilen her iki yöntem de, pilot uygulamalarla doğrulanacak ve iyileştirilecektir. Bu çalışmanın temel amacı, kulelerin heyelan riskine karşı kırılganlığını değerlendirmek için sağlam bir çerçeve oluşturarak etkili azaltma stratejileri geliştirmeye katkı sağlamaktır. Ayrıca,“Karar Verme Desteği”adı verilen bir çerçeve oluşturularak, sınırlı kaynakların en kırılgan hatlara yönlendirilmesine yardımcı olmak hedeflenmektedir. Böylece, doğal afetler karşısında elektrik enerjisi kesintilerinin minimize edilmesi ve toplumların daha güvenli bir şekilde hizmet alması amaçlanmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, elektrik iletim sistemlerinin güvenilirliğini artırmak ve doğal afetlerin yol açabileceği olumsuz etkileri azaltmak için önemli bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Critical infrastructures such as high-voltage power transmission lines play a vital role in the smooth functioning of societies. However, these lines are vulnerable to natural disasters, especially landslides. There is a significant knowledge gap regarding the vulnerability of transmission towers to landslide risks. This study aims to develop new methodologies to assess the vulnerability of high-voltage power transmission lines, which are increasingly at risk from natural disasters, especially landslides. There is a significant knowledge gap regarding the vulnerability of transmission towers to landslide risks. In this study, firstly, the damages incurred by the towers due to landslides were examined in detail and classified. Subsequently, two different methodologies were developed to assess the vulnerability of the towers to landslide hazards. The first methodology is a qualitative assessment method based on expert opinions. Through surveys conducted with experts in engineering, geology, and other relevant disciplines, the average vulnerability values of the towers under different conditions were determined. The experiences and knowledge accumulated by experts over many years played a significant role in these assessments. The second methodology is a semi-quantitative indicator-based vulnerability index (IBVI) developed to numerically assess the vulnerability of the towers. IBVI is an assessment system that assigns specific weights to various factors to determine how vulnerable an electric transmission tower is to landslides. Both developed methods will be verified and improved through pilot applications. The primary objective of this study is to contribute to the development of effective mitigation strategies by establishing a robust framework for assessing the vulnerability of towers to landslide risks. An additional goal is to help decision-makers prioritize the allocation of limited resources to the most vulnerable lines by creating a“decision support ”framework. This framework aims to minimize power outages in the face of natural disasters and ensure that societies receive services more securely. In conclusion, this study will be a significant step in improving the reliability of electric transmission systems and mitigating the negative impacts of natural disasters.