Desimetrik nüfus yoğunluğuna göre acil toplanma alanlarının dağılışının incelenmesi: Afyonkarahisar örneği
Analysis of the distribution of emergency assembly areas according to dasymetric population density: The case of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 900182
  2. Yazar: ZÜLAL KUZU KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Toplanma Alanları, Desimetrik Nüfus Yoğunluğu, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Emergency Assembly Areas, Desimetric Population Density, Geographic Information Systems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Şehir alanlarında nüfus homojen bir şekilde dağılış göstermemektedir. Meskun alanların yoğun olduğu mahallerde nüfus yoğunluğu fazla iken kamusal alanların, yeşil alanların, açık alanların, ticaret merkezlerinin, organize sanayi bölgelerinin yer aldığı alanlarda nüfus daha seyrek dağılım göstermektedir. Aynı şekilde doğal afetlerden korunmak ya da doğal afetlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek amacı ile yetkililerce belirlenen acil toplanma alanları da şehir merkezlerinde homojen bir dağılış göstermemektedir. Bu dağılışta şehir planları ve şehrin kurulduğu yerin jeomorfolojik özellikleri de etkilidir. Şehir alanlarında yaşayan insanların olası afet esnasında ya da sonrasında acil toplanma alanlarına güvenli şekilde erişimi can güvenliği için son derece önemlidir. Bu doğrultuda mevcut acil toplanma merkezlerinin analizi ve erişebilirlilik düzeylerinin tespiti önem arz etmektedir. Bu araştırmada doğal afet riski fazla olan Afyonkarahisar merkez ilçesinde yer alan mahalleler çalışma sahası olarak seçilmiş ve nüfusun acil toplanma alanlarına erişim düzeyleri test edilmiştir. Bu kapsamda şehir merkezinin arazi kullanım planlarından yararlanılarak merkez ilçe genelinde desimetrik nüfus yoğunluğu tespit edilmiş ve nüfusun ulaşabileceği toplanma alanları belirlenmiştir. Analiz esnasında birbirinden farklı erişebilirlilik yöntemleri kullanılarak nüfusun erişim düzeyleri mahalle ölçeğinde hem mesafeye hem de zamana göre analiz edilmiştir. Akademik çalışmalarda en fazla 500 metre mesafede bir acil toplanma alanına erişimin sağlanması gerektiği üzerinde durulmuştur. Elde edilen analiz sonuçlarına göre yollar dikkate aldığında mevcut nüfusun yarısı 500 metre mesafede bir acil toplanma alanına erişim sağlayabilirken yolları dikkate almadığımızda nüfusun yüzde yetmiş beşi bir acil toplanma alanına erişim sağlayabilmektedir. Ayrıca 5000 metrelik geniş bir mesafede bile herhangi bir acil toplanma alnına erişim sağlayamayan nüfusun olduğu görülmüştür. Acil toplanma alanlarının bazı mahallelerde sayıca az olması erişim düzeylerini önemli ölçüde etkilemiştir. Ayrıca acil toplanma alanın konumu yerleşim yerlerine yakınlığı erişim düzeyini etkileyen diğer bir unsurdur. Yeni yerleşim alanlarının oluşması, nüfusun bu yerleşim alanlarında yoğunlaşması nedeniyle acil toplanma alanlarının günün ihtiyaçlarına göre yeniden revize edilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In urban areas, the distribution of the population is not homogeneous. Neighborhoods with high residential density exhibit higher population density, while areas with public spaces, green areas, open spaces, commercial centers, and organized industrial zones tend to have a more sparse population distribution. Similarly, emergency gathering areas designated by authorities to protect against natural disasters or to minimize their destructive effects do not show a homogeneous distribution in city centers. The urban planning and the geomorphological characteristics of the location where the city is established also influence this distribution. It is crucial for the safety of residents to have secure access to emergency gathering areas during or after potential disasters. In this regard, analyzing the existing emergency gathering centers and determining their accessibility levels is of great importance. In this study, neighborhoods in the central district of Afyonkarahisar, which is at high risk for natural disasters, were selected as the study area, and the population's access levels to emergency gathering areas were tested. Utilizing land use plans of the city center, the demographic population density was determined throughout the central district, and the gathering areas that the population could access were identified. During the analysis, various accessibility methods were employed to assess the population's access levels at the neighborhood scale in terms of both distance and time. Academic studies emphasize that access to an emergency gathering area should be provided within a maximum distance of 500 meters. According to the analysis results, while considering roads, half of the existing population can access an emergency gathering area within 500 meters; when roads are not considered, 75% of the population can reach an emergency gathering area. Additionally, it was observed that there is a portion of the population that cannot access any emergency gathering area even within a broader distance of 5000 meters. The limited number of emergency gathering areas in some neighborhoods significantly affected accessibility levels. Moreover, the proximity of the emergency gathering area's location to residential areas is another factor influencing access levels. Given the formation of new residential areas and the population concentration in these locations, it would be beneficial to revise the emergency gathering areas according to current needs.