Wish I could be (part of that world): Geek culture, femmephobia and the experiences of geek women
Keşke olabilseydim (o dünyanın parçası): Geek kültürü, femfobi ve geek kadınların deneyimleri
- Tez No: 900185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN SAYILAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: geek, inek, femme teori, femfobi, tematik analiz, geeks, nerds, femme theory, femmephobia, thematic analysis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Geekler ya da Türkçedeki daha yakın temsiliyle inekler sosyal medya çağından çok önce var olsalar da yeterli ilgiyi görememişlerdir. Geek terimi, belirli bir konuya tutkuyla ilgi duyan bireyleri tanımlamak için kullanılır. Geeklerin, kendi kurallarını ve gruba alım süreçlerini oluşturmaları bakımından kendilerine ait bir alt kültür yarattıkları söylenebilir. Bu gruba alım süreci, kadınların da dahil olduğu bazı gruplar için oldukça katı olabilir. Bu tez, geek kadınların neyi geek olarak tanımladıklarını, geek alanlardaki deneyimlerini ve bir kadın olarak bu erkek egemen alt kültürde var olma noktasında yaşadıkları zorlukları femme teorisini teorik perspektif olarak kullanarak anlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, kendini geek olarak tanımlayan yirmi kadınla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirdim ve bu görüşmelerin içeriğini nitel analize tabi tuttum. Tematik analiz sonuçlarına göre geek olmanın ne anlama geldiği, kimlerin geek olarak kabul edildiği, geek kadınların geek ortamlarda maruz kaldığı femfobinin çeşitli biçimleri ve bu femfobik olayların ve cinsiyet temelli ayrımcılığın geek kadınlar üzerinde bıraktığı negatif etkiler olmak üzere çeşitli temalar ortaya çıktı. Bu sonuçların olası çıkarımlarını femfobi literatürü temelinde tartıştım.
Özet (Çeviri)
Even though geeks existed well before the age of social media, little attention was given to them. The term geek is used to describe individuals who are passionately interested in a particular topic. Geeks created a sub-culture with its own rules and hazing process. This hazing process can be strict for some, including geek women. This thesis aims to understand what geek women deem as a geek, their experiences in geek spaces, and their struggles of existing in this male-dominated subculture as a woman using femme theory as a theoretical perspective. For this purpose, I conducted semi-structured interviews with twenty self-identified geek women and qualitatively analyzed the contents of these interviews. According to the results of the thematic analysis, various themes emerged in what it means to be a geek, who are considered geeks, multiple forms of femmephobia geek women were subjected to in the geek spaces, and the adverse effects these femmephobic incidents and gender-based discrimination have on geek women. I then discussed the possible implications of these results based on femmephobia literature.