Gastronomi odaklı çalışan mikroinfluencerların marka seçim kriterleri üzerine bir araştırma
A study on the criteria of gastronomy-focused microinfluencers in their brand selections
- Tez No: 900186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Mikroinfluencer, gastronomi, dijital pazarlama, pazarlama iletişimi, influencer pazarlama, Microinfluencer, gastronomy, digital marketing, marketing communication, influencer marketing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi ve internetin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi, pazarlama ve reklam stratejilerinde köklü değişimlere yol açmıştır. Sosyal medya platformlarının yükselişi, markaların tüketicilere ulaşma yöntemlerini radikal bir biçimde dönüştürmüş ve influencerları pazarlama stratejilerinde kritik birer araç haline getirmiştir. Bu çalışma, gastronomi sektöründe faaliyet gösteren mikroinfluencerların marka seçim kriterlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Mikroinfluencerlar, niş alanlardaki uzmanlıkları ve takipçileriyle kurdukları güven temelli ilişkiler sayesinde markalar için güvenilir ve etkili iş ortakları olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, gastronomi alanında içerik üreten 6 mikroinfluencer ve bir marka yöneticisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma, mikroinfluencerların markalarla iş birliği yaparken öncelik verdikleri faktörleri ve bu iş birliklerinin markalar açısından taşıdığı stratejik değeri derinlemesine analiz etmektedir. Elde edilen bulgular, gastronomi sektöründe influencer pazarlamanın dinamiklerini aydınlatarak hem akademik literatüre katkı sağlamayı hem de pratik uygulamalar için öneriler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of technology and the increasing inclusion of internet technologies in our lives, marketing and advertising strategies are also undergoing transformations. The rise of social media platforms has radically changed the way brands reach consumers. In this context, influencers have become a valuable marketing tool for brands. This study presents a qualitative research to understand the brand selection criteria of microinfluencers operating in the gastronomy sector. The increasing importance of digital marketing and the impact of social media platforms have strengthened the place of microinfluencers in marketing strategies. Microinfluencers, especially in niche areas, stand out as reliable business partners for brands and have the potential to influence consumer behavior. In this context, semi-structured interviews were conducted with 6 microinfluencers and a brand manager who produce content in the field of gastronomy. The interviews aim to examine in detail the factors that microinfluencers consider in the process of collaborating with brands and the challenges they face in this process. At the same time, data was collected on brands' relationships with these influencers and their marketing strategies. The findings reveal the dynamics of influencer marketing in the gastronomy sector and aim to both contribute to the academic literature and provide practical implications.