Opak ajana eklenen titanyum dioksit nanotüplerin pembe kompozit rezin ile farklı metal altyapılar arasındaki bağ dayanımına etkisi
Effect of titanium dioxide nanotubes added to opaque agent on bond strength between the pink composite resin and different metal frameworks
- Tez No: 900191
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CUMHUR SİPAHİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pembe kompozit rezin, titanyum dioksit nanotüp, bağ dayanımı, yüzey işlemi, sabit/hibrit protez, Pink composite resin, Titanium dioxide nanotube, Bonding strength, Surface treatment, Fixed/hybrid prostheses
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sabit protez metal altyapıları ile pembe kompozit rezin arasındaki bağlantıda rol alan opak ajana titanyum dioksit nanotüp materyalinin değişik yüzdelerde ilavesinin pembe kompozit rezin ile metal yüzeyi arasındaki bağ dayanımına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: SLS/DMLS yöntemi ile üretilen 84 adet Co-Cr ve Ti örnek (4 mm çap, 2 mm yükseklik), 8 deneysel (CoCr-TiO2n1, CoCr-TiO2n2, CoCr-TiO2n3, CoCr-TiO2n4, Ti-TiO2 n1, Ti-TiO2n2, Ti-TiO2n3, Ti-TiO2n4) ve 4 kontrol (CoCr-A, CoCr-K, Ti-A, Ti-K) grubuna ayrılmıştır (n=7). Örneklerin birer yüzeyi 50 µm alümina ile kumlanmıştır.Grup CoCr-TiO2n1 örneklerinin yüzeyine primer uygulandıktan sonra opak ajan içine ağırlıkça %0,5 TiO2 nanotüp, Grup CoCr-TiO2n2 örneklerinin yüzeyine primer uygulandıktan sonra opak ajan içine ağırlıkça %1 TiO2 nanotüp, Grup CoCr-TiO2n3 örneklerinin yüzeyine primer uygulandıktan sonra opak ajan içine %0,5 fonksiyonlaştırılmış TiO2 nanotüp, Grup CoCr-TiO2n4 örneklerinin yüzeyine primer uygulandıktan sonra opak ajan içine %1 fonksiyonlaştırılmış TiO2 nanotüp ilave edilmiştir. Kontrol gruplarından Grup CoCr-A örneklerinin yüzeyine akrilik rezin (A), Grup CoCr-K örneklerinin yüzeyine pembe kompozit rezin (K) uygulanmıştır. Aynı işlemler Ti deneysel grupları ve Ti kontrol grupları için de yapılmıştır.Metal-kompozit bağ dayanımı Universal Test Cihazı kullanılarak makaslama bağ direnci testi ile ölçülmüştür. Metal-kompozit ara yüzü bağlantı özelliklerini anlayabilmek için stereomikroskop, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve enerji dağılım spektroskopisi (EDS) analizlerinden yararlanılmıştır. TiO2 nanotüp sentezinin standartlara uygunluğunun incelenebilmesi için geçirimli elektron mikroskobu (TEM) ile görüntüleme yapılmış olup fonksiyonlaştırılan TiO2 nanotüpler FTIR analiz sonuçlarına göre fonksiyonlaştırılmayan grupla karşılaştırılmıştır. Bulgular: Co-Cr grupları için ortalama bağlanma değerleri (MPa) sırasıyla şöyle bulunmuştur; Grup CoCr-TiO2n4 (18,5), Grup CoCr-TiO2n3 (17,2), Grup CoCr-K (16,1), Grup CoCr-TiO2n2 (15,4), Grup CoCr-TiO2n1 (13), Grup CoCr-A (5,0).Ti grupları için ortalama bağlanma değerleri (MPa) sırasıyla şöyle bulunmuştur; Grup Ti-TiO2n4 (16,2), Grup Ti-TiO2n3 (14,2), Grup Ti-K (13,4), Grup Ti-TiO2n2 (9,2), Grup Ti-TiO2n1 (9), Grup Ti-A (4,6). Sonuç: Fonksiyonlaştırılmış nanotüp ilavesinin Co-Cr ve Ti örneklerde pembe kompozit rezin ile olan bağ dayanımı değerlerini sayısal olarak arttırdığı ancak bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. En yüksek bağlanma değerleri fonksiyonlaştırılmış nanotüp kullanılan Grup CoCr-TiO2n4 (18,5 MPa) ve Grup Ti-TiO2n4'de (16,2 MPa); en düşük bağlanma değerleri ise akrilik rezin kontrol gruplarında (CoCr-A ve Ti-A) görülmüştür (5,0 MPa, 4,6 MPa).
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aimed to evaluate the effect of titanium dioxide nanotubes on the bond strength between pink composite resin and different fixed partial denture metal framework surfaces. Materials and Methods: Totally 84 Co-Cr and Ti samples (4 mm diameter, 2 mm height) produced by SLS/DMLS method were assigned to 8 experimental (CoCr-TiO2n1, CoCr-TiO2n2, CoCr-TiO2n3, CoCr-TiO2n4, Ti-TiO2n1, Ti-TiO2n2, Ti-TiO2n3, Ti-TiO2n4) and 4 control groups (CoCr-A, CoCr-K, Ti-A, Ti-K) (n=7). Surfaces of all samples was sandblasted with 50 µm alumina followed by primer application. For Group CoCr-TiO2n1; 0.5 wt% TiO2 nanotubes, for Group CoCr-TiO2n2; 1 wt% TiO2 nanotubes, for Group CoCr-TiO2n3; 0.5 wt% functionalized TiO2 nanotubes, and for Group CoCr-TiO2n4; 1 wt% functionalized TiO2 nanotubes were added to the opaque agent. For the control groups, acrylic resin (A) was applied to surfaces of Group CoCr-A samples, and pink composite resin (K) was applied to surfaces of Group CoCr-K samples. The same procedure was repeated for Ti experimental and Ti control groups. Metal-composite bond strength was measured using shear bond strength testing with a Universal Testing Machine. Stereomicroscope, scanning electron microscopy, and energy dispersive spectroscopy analyses were utilized to understand the metal-composite interface bonding properties. Transmission electron microscopy imaging was performed to examine the compliance of TiO2 nanotube synthesis. FTIR analysis was used to compare the effects of functionalized and non-functionalized TiO2 nanotubes. Results: Mean bond strength values (MPa) for Co-Cr groups ranged as follows; Group CoCr-TiO2n4 (18,5), Group CoCr-TiO2n3 (17,2), Group CoCr-K (16,1), Group CoCr-TiO2n2 (15,4), Group CoCr-TiO2n1 (13), Group CoCr-A (5,0). Mean bond strength values (MPa) for Ti groups ranged as follows; Group Ti-TiO2n4 (16,2), Group Ti-TiO2n3 (14,2), Group Ti-K (13,4), Group Ti-TiO2n2 (9,2), Group Ti-TiO2n1 (9), Group Ti-A (4,6). Conclusion: While the addition of functionalized nanotubes numerically increased the bond strength values of pink composite resin to Co-Cr and Ti specimens; that increase was not found to be statistically significant. The highest values were observed in Group CoCr-TiO2n4 (18.5 MPa) and Group Ti-TiO2n4 (16.2 MPa) where functionalized nanotubes were used, while the lowest values were observed in the acrylic control groups (CoCr-A and Ti-A) (5.0 MPa, 4.6 MPa).