تقلبات العملة وأثرها على سداد الديون: دراسة فقهية تحليلية على العملة اليمنية
Dövizde dalgalanma ve borcun iadesine etkisi: Yemen para birimi üzerine analitik ve fıkhî bir çalışma
  1. Tez No: 900316
  2. Yazar: AHMED ALİ AHMED YASEEN ALHETARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMİMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para, Döviz Dalgalanmaları, Borcun Geri Ödemesi, Yemen Para Birimi, Money, Foreign Exchange Fluctuations Debt Repayment, Yemen Currency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Döviz dalgalanmaları ve borcun geri ödemesi üzerindeki etkisini fıkhi perspektiften ele almak, konuyu analiz etmek ve ekonomik ve sosyal zorluklarını daha derinlemesine anlama fırsatı sunmaktadır. Tez, bir giriş üç bölüm ve bir sonuç eklinde planlanmıştır. Birinci bölümde, maddi veya işlevsel açıdan farklı Para birimlerinin mahiyetini belirlemeye yönelik bakış açılarını ele almaktadır. bölüm, medeniyetin ve teknolojinin ilerlemesini yansıtan bir ayna olarak para türlerinin tarih boyunca gelişimine ışık tutmakta olan bu bölümde, İslam hukukçularının paranın niteliğine dair farklı görüşlerini tartışılmaktadır. Bağımsız, tek başına bir para olduğu görüşünün ağırlıkta olduğuna dair tercih edilen görüş vurgulandıktan sonra bölümde paranın işlevlerine değinilerek önemi vurgulanmakta, adil ekonomik ve ticari istikrarın sağlanması için etkili bir para politikasının harekete geçirilmesinin gerekliliğine işaret edilmektedir. İkinci bölümde paranın değeri tartışılmaktadır. Bu bölümde paranın değerinin boyutları, nominal, reel ve dış değer açıklanarak, paranın değerini etkileyen faktörler analiz edilmektedir. Arz ve talep, fiyat düzeyi, politik ve ekonomik kararlar gibi sebeplere binaen parada meydana gelen değişim türlerine değinilmektedir. Bölümde, resmi para birimleri ve para birimleri sayesinde meydana gelen durgunluk ve kesinti olgusunun günümüzde nadir, hatta imkansız hale geldiği belirtilmektedir. Bölümde aynı zamanda yüksek fiyatların ve ucuzluğun borç satın alma ve geri ödeme kabiliyeti üzerindeki etkisine de değinilmekte ve İslam hukukçuların bu konudaki yaklaşımları analiz edilmektedir. Üçüncü bölümde ise Yemen para biriminin uzun tarihi süreçte para birimlerinin çeşitliliği vurgulanmaktadır. Yemen para biriminin son zamanlarda karşılaştığı ve değerinde önemli bir bozulmaya yol açan zorluklar ile bunların altında yatan sebeplere vurgu yapmaktadır. Bu bölümde, döviz krizine çözüm bulmak için önemli bir adım olarak savaşı sona erdirmenin ve merkez bankasını birleştirmenin önemine dikkat çekilmektedir. Bölüm, Yemen para biriminin döviz kurundaki değişiklik ve eşitsizliğe ilişkin karar örneğinde olduğu gibi Yemen para birimine ilişkin fıkhi hükümlerin neler olduğu ile sona ermektedir. Yemen para biriminin bir tek para türü olduğunu ve takasta aralarında ayrım yapılmasının caiz olmadığını, bir para biriminden kredi verip başka bir para birimine tescil ettirmenin caiz olmadığına işaret ederek, tefecilik ve kur farklarının önlenmesi için çözüm önerilerinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Addressing currency fluctuations and their impact on debt repayment from a fiqh perspective offers the opportunity to analyze the issue and understand its economic and social challenges more deeply. The thesis is planned as an introduction, three chapters and a conclusion. The first part deals with perspectives on determining the nature of materially or functionally different Currencies. This chapter sheds light on the development of money types throughout history as a mirror reflecting the progress of civilization and technology, and discusses the different views of Islamic jurists on the nature of money. The preferred view is that it is an independent, stand-alone currency. Then, in this section, the functions of money are mentioned and its importance is emphasized. It points out the necessity of activating an effective monetary policy to ensure fair economic and commercial stability. The second part discusses the value of money. In this section, the dimensions of the value of money, nominal, real and external value are explained and the factors affecting the value of money are analyzed. The types of changes that occur in money due to reasons such as supply and demand, price level, political and economic decisions are touched upon. This Chapter states that stagnation and disruption due to official currencies and currencies have become rare or even impossible today. This Chapter also addresses the impact of high prices and cheapness on the ability to purchase and repay debt. and the approaches of Islamic jurists on this issue are analyzed. In the third section, the diversity of currencies in the long history of the Yemeni currency is emphasized. The recent challenges faced by the Yemeni currency, which have led to a significant deterioration in its value, are discussed. It emphasizes the underlying reasons. This section draws attention to the importance of ending the war and unifying the central bank as an important step to find a solution to the currency crisis. This Chapter ends with what are the fiqh rulings regarding the Yemeni currency, such as the decision regarding the change and inequality in the exchange rate of the Yemeni currency. It is emphasized that the Yemeni currency is a single type of money and that it is not permissible to distinguish between them in exchange. It is pointed out that it is not permissible to give a loan in one currency and register it in another currency. It offers solutions to prevent usury and exchange rate differences.