Şiddet mağduru sağlık personelinin beyaz kod vermekten kaçınma sebepleri: Adana Şehir Hastanesi örneği
Reasons for healthcare workers to avoid reporting violence through the white code: The case of Adana City Hospital
  1. Tez No: 900358
  2. Yazar: CANER FUAT KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ÖZDEMİR OCAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz Kod, Sağlıkta Şiddet, İş Yeri Şiddeti, Hastanelerde Şiddet, White Code, Violence in Healthcare, Workplace Violence, Violence in Hospitals
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tez Başlığı: Şiddet Mağduru Sağlık Personelinin Beyaz Kod Vermekten Kaçınma Sebepleri: Adana Şehir Hastanesi Örneği Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporlarına göre, sağlık sektöründe çalışanların büyük bir kısmı meslek hayatları boyunca en az bir kez şiddetle karşılaşmaktadır. Türkiye'de de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları, son yıllarda artan bir ivme ile gündeme gelmekte ve bu durum, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürmekte, çalışanların iş motivasyonunu azaltmaktadır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, sadece bireylerin fiziksel sağlığını değil, aynı zamanda psikolojik iyilik halini ve mesleki doyumunu da olumsuz etkileyen ciddi bir sorundur. Türkiye'de tüm sağlık kurumlarında 2012 yılında uygulanmaya başlayan Beyaz Kod sistemi, yaşanan bu şiddet olaylarını önlemek ve müdahale etmek üzere kurulmuştur. Bu çalışma, sağlık çalışanlarının iş yerinde karşılaştıkları şiddet olaylarını, bu olayların bildirilme süreçlerini ve sağlık çalışanlarının Beyaz Kod sistemini kullanma konusundaki deneyimlerini incelemektedir. Bununla birlikte, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldıkları halde, Beyaz Kod sistemini kullanmama nedenleri üzerine odaklanmıştır. Çalışmada, Adana Şehir Hastanesi'nde çalışmakta olan 357 sağlık personeline, rastgele seçilimle bireylere ulaşışmış ve Aydınlatılmış Onam Formu ile birlikte sorular yöneltilmiştir. Katılımcıların demografik ve mesleki bilgileri, bununla birlikte Beyaz Kod hakkındaki bilgi ve tecrübeleri bu form ile elde edilmiştir. Elde edilen bulgular analiz edilerek, sağlık çalışanlarına dair daha genellenebilir veriler elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları, şiddet olaylarının bildirilmemesinin başlıca nedenlerini, psikolojik olarak yıpranmak istememe (%31,58), hukuki sürece inanmama (%25,33), şiddet uygulayanlarla yeniden karşılaşmak istememe (%20,07), şiddet olayını yeniden yaşamaktan çekinme (%7,24) olarak göstermektedir. Bu durum, sağlık çalışanlarının Beyaz Kod sistemini kullanma konusundaki çekincelerini ve bu sistemin daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli iyileştirmeleri vurgulamaktadır. Sonuç olarak, sağlık çalışanlarının şiddetle karşılaşma sıklığı, şiddet türleri ve Beyaz Kod sistemi kullanımına dair elde edilen bulgular, sağlık sektöründe şiddetin azaltılmasına yönelik öneriler sunmaktadır. Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının güvenli bir çalışma ortamında hizmet verebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınması ve Beyaz Kod sisteminin etkin bir şekilde kullanılmasının önemi vurgulanmaktadır. Araştırmanın bulguları, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve çalışanların mesleki memnuniyetlerinin sağlanması açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Thesis Title: Reasons for Avoidance of Reporting White Code by Healthcare Workers Who Have Experienced Violence: The Case of Adana City Hospital According to reports from the World Health Organization (WHO), a significant proportion of healthcare professionals encounter violence at least once during their careers. In Turkey, incidents of violence against healthcare workers have increasingly come to the forefront in recent years, impacting the quality of healthcare services and diminishing employee motivation. Violence against healthcare workers is a serious issue that adversely affects not only individuals' physical health but also their psychological well-being and job satisfaction. The“White Code”system, implemented across all healthcare institutions in Turkey starting in 2012, was established to prevent and respond to such violent incidents. This study examines the instances of violence faced by healthcare workers in the workplace, the processes of reporting these incidents, and their experiences with the White Code system. Additionally, the study focuses on the reasons why healthcare workers may choose not to use the White Code system despite experiencing violence. The study surveyed 357 healthcare personnel working at Adana City Hospital through random selection, administering questions along with an Informed Consent Form. Demographic and professional information about the participants, as well as their knowledge and experiences with the White Code, were obtained through this form. The findings were analyzed to generate more generalizable data on healthcare workers. The results indicate that the primary reasons for not reporting violent incidents include a desire to avoid psychological distress (%31.58), disbelief in the legal process (%25.33), reluctance to encounter perpetrators again (%20.07), and fear of reliving the violent incident (%7.24). This highlights the concerns of healthcare workers regarding the use of the White Code system and underscores the need for improvements to make the system more effective. In conclusion, the findings related to the frequency and types of violence encountered by healthcare workers and the use of the White Code system provide recommendations for reducing violence in the healthcare sector. The study emphasizes the importance of taking necessary measures to ensure healthcare workers can provide services in a safe working environment and the effective use of the White Code system. The findings offer significant contributions towards improving the quality of healthcare services and ensuring job satisfaction among healthcare professionals.