End to end delay analysis of MPLS networks for different parameters
MPLS ağlarının farklı parametreler için uçtan uca gecikme analizi
  1. Tez No: 900359
  2. Yazar: ALAA AYAD JUMAAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARBAROS PREVEZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: MPLS, Uçtan uca, hizmet kalitesi (QoS), trafik mühendisliği, multimedya veri, MPLS, End-to-End Delay, quality of service (QoS), Traffic Engineering (TE)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu tezde çok protokollü etiket anahtarlama (MPLS) ağlarında uçtan uca gecikmelerin farklı parametre değerlerine göre analizi yapılmaktadır. MPLS'in, trafik mühendisliği (TE) ve hizmet kalitesi (QoS) servislerinin genel ağ verimliliği ve performansına katkılarına değinilmektedir. Referans çalışmasından elde edilen farklı parametrelerin toplam uçtan uca gecikme değerine etkilerinin yanı sıra, multimedia veri paketlerinin (örn: ses verileri) değişken ve sabit gecikme faktörlerindeki etkileri incelenmektedir. Bu çalışmada, MATLAB simülasyon ortamında farklı parametre değerleri ile yeniden yapılandırılan ağımızda, farklı parametre değerlerinin uçtan uca gecikmeye toplam etkileri ve grafik analizleri detaylıca açıklanmaktadır. Sonuçların, çeşitli senaryolarla gecikmeleri en aza indirmek ve trafik optimizasyon ile MPLS ağlarında performans artışı ve verimli hizmetler sağlanması amacıyla kullanılması amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the End-to-End Delay of Multiprotocol Label Switching (MPLS) networks for different parameter values. The contributions of MPLS, Traffic Engineering (TE), and Quality of Service (QoS) services to the overall network efficiency and performance are discussed. The effects of different parameters provided by the Reference study on the total End-to-End Delay are analyzed, as well as the effects on the variable and constant delay factors of multimedia data packets (e.g., voice data). In this thesis, the effects of different parameter values on the total End-to-End Delay of our reconfigured network are described in detail through MATLAB simulation and graphical analysis. The study aims to provide results to be used for performance improvement and to provide efficient services in MPLS networks by minimizing delays and traffic optimization with various scenarios.