Köpeklerde lenfoma'nın patomorfolojik değerlendirilmesi
Pathomorphological evaluation of lymphoma in dogs
- Tez No: 900428
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KUTSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Histopatoloji, İmmunohistokimya, Köpek, Lenfoma, Tümör, Dog, Histopathology, Immunohistochemistry, Lymphoma, Tumor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Köpeklerde Lenfoma'nın Patomorfolojik Değerlendirilmesi Lenfoma, köpeklerde sıklıkla rastlanan ve farklı alt tiplere sahip malign bir tümördür. Hayvanlarda sıklıkla Non-Hodgkin Lenfoma olarak tanımlanan gruba ait alt tipler görülür. Lenfomalar öncelikli olarak T veya B hücre kökenli olmaları yönünden iki gruba ayrılır ve bunların tespiti tedavi yönteminin belirlenmesi adına önem taşır. Yapılan çalışmanın amacı Ankara ili ve çevresindeki köpeklerde karşılaşılan Lenfoma olgularının immunofenotipini ortaya koymak, bu sayede klinik tedavi yöntemlerine ve gelecekte yapılacak olan çalışmalara ışık tutmaktır. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'na, Klinik Anabilim Dalları'ndan, özel veteriner kliniklerinden veya çeşitli kurum ve kuruluşlardan nekropsi için gönderilen çeşitli ırk, yaş ve cinsiyetteki köpek kadavralarından elde edilen lenf yumrusu, dalak ve diğer iç organ örnekleri (n:9) ile lenfoma şüphesiyle gönderilen eksizyonel biyopsiler (n:7) ve lenfadenektomi/splenektomi (n:14) materyalleri incelenmiştir. Bunlar neoplazik lenfositlerin büyüklüklerine ve mitotik figür sayısına göre gruplandırılmıştır. Buna göre lenfositlerin çekirdek boyutlarına göre küçük hücreli lenfoma (n:13), orta hücreli lenfoma (n:12) ve büyük hücreli lenfoma (n:5); mitotik figür sayısına göre de düşük dereceli (n:21); orta dereceli (n:4) ve yüksek dereceli (n:5) lenfomalar olarak sınıflandırılmıştır. Yapılan immunohistokimyasal boyamalarda neoplazik hücrelerde bilhassa CD79a (n:23), MUM1 (n:4) ve CD3 (n:3)'te şiddetli immunpozitifliklere rastlanılmıştır. Diğer olgularda (n:2) ise sadece şiddetli CD45 pozitiflikleri görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre kullanılan belirteçlerden özellikle MUM1'in gerekli görülen durumlarda lenfoma alt tipini belirlemek için kullanılması önerilmektedir. Metastaz görülen olguların tamamının B hücreli olması ve yüksek CD34 pozitifliği göstermesi dikkat çekicidir. Yapılan çalışma belirtilen özellikler dikkate alınarak uygun tedavinin yapılmasını desteklemesi yönünden önem taşımaktadır ve gelecekte bu doğrultuda yapılacak olan çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Pathomorphological Evaluation of Lymphoma in Dogs Lymphoma is a malignant tumor that is prevalent in canines and has a variety of subtypes. Animals frequently exhibit subtypes that are classified as non-Hodgkin lymphoma. Lymphomas are primarily classified into two categories based on their T or B cell origins, and it is essential to identify these groups in order to determine the ideal treatment method. The study aims to cast light on clinical treatment methods and future research by revealing the immunophenotype of lymphoma cases in dogs in and around Ankara. The Ankara University Faculty of Veterinary Medicine, the Department of Pathology, and various institutions and organizations received lymph nodes, spleens, and other internal organ samples (n:9) from dog cadavers of various races, ages, and genders for necropsy, excisional biopsies (n:7), and lymphadenectomy/splenectomy (n:14) materials sent with suspicion of lymphoma. The samples were analyzed for this purpose. The sample classification is determined by the size of the neoplastic lymphocytes and the number of mitotic figures. Consequently, the number of mitotic figures (n:21) was used to classify small cell lymphoma (n:13), medium cell lymphoma (n:12), and large cell lymphoma (n:5) as low grade, based on the core diameters of lymphocytes. They were classified as having high-grade (n:5) and moderate-grade (n:4) lymphomas. Neoplastic cells exhibited severe immunopositivity on immunohistochemical staining, particularly CD79a (n:23), MUM1 (n:4), and CD3 (n:3). In the remaining cases (n:2), only severe CD45 positivity was observed. We recommend the use of MUM1, one of the markers, to ascertain the lymphoma subtype when necessary, based on the results that have been obtained. It is important to observe that all of the cases with metastasis were B-cell and exhibited a high level of CD34 positivity. The study is significant in that it facilitates the appropriate treatment by considering the specified features, and it is anticipated that it will provide insight for future research in this area.