Alüminyum alaşımında farklı kesme ve MIG kaynak birleştirme metodunun bağlantı özelliklerine etkisi
The effect of different cutting and MIG welding joining methods on the connection properties of aluminum alloy
  1. Tez No: 900710
  2. Yazar: GÜRKAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYİD FEHMİ DİLTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Fiber Lazer Kesim Teknolojisi, Testere Kesim, MIG Kaynak, Aerospace, Fiber Laser Cutting Technology, Saw Cutting, MIG Welding
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Havacılık malzemeleri genellikle alüminyum, titanyum, paslanmaz çelik gibi yüksek mukavemetli ve hafif malzemelerden oluşmaktadır. Kullanılan farklı tür malzemelerin hassas ve karmaşık geometrilerle kesilmesini sağlamak amacıyla Lazer Kesim Teknolojisi yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle havacılık endüstrisindeki bileşenlerin ve parçaların sıkı toleranslara uygun olarak üretilmesi önemlidir ve lazer kesim bu gereksinimleri karşılamak için etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Havacılık endüstrisinde lazer kesimi kullanılarak üretilen parçalara örnek olarak uçak gövdelerindeki paneller, kanat ve pervane profilleri, motor parçaları, kabin içi ekipmanlar, kanat montaj fikstürleri ve benzeri bileşenler verilebilir. Lazer kesim tüm bu malzemelerde, yüksek kalitede ve hassas kesimler yapabilme kabiliyeti nedeniyle; tercih edilmektedir. Lazer Kesim Teknolojisi, malzeme iç yapısında değişikliklere neden olabilir. Lazer ışını, malzemenin üzerine yoğun bir enerji uyguladığı için, kesimi sırasında malzemenin ısınmasına ve hatta ergimesine neden olabilir. Bu süreç, malzeme içerisinde termal etkilerin meydana gelmesine yol açabilir ve malzemenin mikro yapısında değişikliklere sebep olabilir. Endüstriyel uygulamalarda karşımıza çıkan bir diğer yöntem olan Testere Kesim; malzemeyi kesmek için mekanik bir kuvvetin uygulandığı bir işlemdir. Bu işlem sırasında malzemelerde çeşitli gerilmeler oluşabilir (Sürtünme ve titreşimden kaynaklı oluşabilecek gerilmeler). Bu tez çalışmasında Alüminyum malzemelerin; Fiber Lazer Teknolojisi ve geleneksel bir teknik olan Daire Testere ile kesim işlemlerinin tamamlanarak; MIG kaynak yöntemi sonrasında parçalar üzerinde oluşabilecek deformasyonların gözlenmesi ve bu gözlem sonucunda; boyutsal hassasiyet, zaman, kalite ve maliyet kriterleri açısından uygulanan iki yöntemin karşılaştırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aerospace materials are generally composed of high-strength and lightweight materials such as aluminum, titanium, and stainless steel. Laser Cutting Technology has been adopted to ensure the precise and complex geometries of different types of materials. It is crucial for components and parts in the aerospace industry to be manufactured with tight tolerances, and laser cutting emerges as an effective method to meet these requirements. Examples of parts produced using laser cutting in the aerospace industry include panels in aircraft fuselages, wing and propeller profiles, engine parts, cabin interior equipment, wing assembly fixtures, and similar components. Laser cutting is preferred for all these materials due to its capability to make high-quality and precise cuts. Laser Cutting Technology can cause changes in the internal structure of the material. Because the laser beam applies intense energy to the material, it can cause the material to heat up and even melt during the cutting process. This process can lead to thermal effects within the material, causing changes in its microstructure. Another method encountered in industrial applications is Saw Cutting, which is a process that applies mechanical force to cut the material. During this process, various stresses can occur in the materials (stresses caused by friction and vibration). This thesis aims to compare the cutting processes of aluminum materials using Fiber Laser Technology and the traditional technique of Circular Saw Cutting by observing the deformations that may occur on the parts after the MIG welding process. The comparison will be based on criteria such as dimensional accuracy, time, quality, and cost.