Hipertiroidi ile takipli hastaların etiyolojik, klinik ve laboratuvar özellikleri ile izlem sonuçlarının değerlendirilmesi
Valuation of etiological, clinical and laboratoryfeatures and follow-up results of patients withhyperthyroidia
  1. Tez No: 900976
  2. Yazar: MELTEM ERYILMAZ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, Tiroid Hormonları, Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi, Tiroid Stimülan Hormon, Hyperthyroidism, Thyroid Hormones, Graves Disease, Hashimoto's Thyroiditis, Thyroid Stimulating Hormone
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Hipertiroidizmin en yaygın nedeni, tiroid stimüle edici hormonun (TSH) TSH reseptör otoantikoru (TRAb) tarafından TSH reseptörünün uyarılmasından kaynaklanan bir otoimmün bozukluk olan Graves Hastalığı'dır (GH) ve pediatrik hipertiroidizmin %96'sını oluşturur. GH'ı olan çocukların çoğunluğu, taşikardi, guatr, ishal veya kilo kaybıyla birlikte veya kilo kaybı olmadan iştah artışı gibi karakteristik hipertiroidizm tabloları gösterir. Ocak 2020 ve Aralık 2023 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına başvuran, hipertiroidi tanılı 35 hastanın çalışmaya dahil edildi. Hastalar hipertiroidi etiyolojisine göre kategorize edildi. Hipertiroidi sebepleri; 14 hasta GH, 14 hasta HT, 3 hasta subakut tiroidit, 3 hasta subklinik hipertiroidi, 1 hasta toksik multinodüler guatr tanılıydı. Hastaların 10'u (%28,6) prepubertal, 25'i (%71,4) puberte dönemindedir. Hastaların %28,6'sında ek hastalık mevcuttu. Aile öyküsü olan hasta sayısı 20 olarak bulundu (%57,1). Hipertiroidi etiyolojisine göre sınıflandırma yapıldığında GH ve HT olan hasta sayısı aynıydı. GH ve HT'li hastalar arasında TRAb hariç anlamlı değer bulunmadı. Medikal tedavi alan hastalarda gelişen yan etkiler kendiliğinden geriledi. Opere olan 1 hastanın patolojisi Hurthle hücreli adenom olarak geldi.
Özet (Çeviri)
The most common cause of hyperthyroidism is Graves' Disease (GD), an autoimmune disorder resulting from the stimulation of the TSH receptor by thyroid-stimulating hormone (TSH) receptor autoantibody (TRAB), accounting for 96% of pediatric hyperthyroidism cases. Most children with GD exhibit characteristic symptoms of hyperthyroidism, such as tachycardia, goiter, diarrhea, or increased appetite with or without weight loss. In this study, 35 patients diagnosed with hyperthyroidism who presented to the Pediatric Health and Diseases Department of Uludağ University in Bursa between January 2020 and December 2023 were included. Patients were categorized according to the etiology of their hyperthyroidism. The causes of hyperthyroidism were identified as follows: 14 patients had GD, 14 patients had Hashimoto's thyroiditis (HT), 3 patients subacute thyroiditis, 3 patients had subclinical hyperthyroidism, and 1 patient had toxic multinodular goiter. Ten patients (28.6%) were prepubertal, while 25 patients (71.4%) were in the pubertal period. Coexisting diseases were present in 28.6% of the patients. The number of patients with a family history was found to be 20 (57.1%). When classified according to the etiology of hyperthyroidism, the number of patients with GD and HT was found to be the same. No significant values were found between patients with GD and HT, except for TRAB. Side effects that developed in patients receiving medical treatment iv spontaneously regressed. The pathology of one patient who underwent surgery was reported as Hurthle cell adenoma.