Hipertiroidi ile takipli hastaların etiyolojik, klinik ve laboratuvar özellikleri ile izlem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of etiological, clinical and laboratory features and follow-up results of patients with hyperthyroidism
- Tez No: 990544
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Graves Hastalığı, Hipertiroidi, Kronik Hastalıklar, Semptom Analizi, Subklinik Hipertiroidi, Tiroid Fonksiyon Testleri, Chronic Diseases, Family Medicine, Graves' Disease, Hyperthyroidism, Subclinical Hyperthyroidism, Symptom Analysis, Thyroid Function Tests
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, son bir yıl içinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran ve hipertiroidi tanısı ile izlenen hastaların etiyolojik özelliklerini, klinik semptom ve bulgularını ile laboratuvar parametrelerini incelemek ve elde edilen verileri retrospektif olarak değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmada, retrospektif, tanımlayıcı ve gözlemsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırma İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerinde hipertiroidi tanısı ile takip edilen 83 hastanın kayıtlarının incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Veriler 15 Temmuz–15 Eylül 2025 tarihleri arasında hastane otomasyon sisteminden elde edilmiştir.“Hasta Bilgi Formu”kullanılarak demografik özellikler, kronik hastalıklar, laboratuvar sonuçları ve klinik semptomlar değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 26.0 programı kullanılmış; tanımlayıcı istatistiklere ek olarak, Ki-kare, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis testi ve Dunn–Bonferroni post-hoc analizleri uygulanmıştır. Semptomlar ile hormon düzeyleri arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiş; p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 59,39±16,91 yıl olup %66,3'ü kadındır. Etiyolojik dağılımda en sık subklinik hipertiroidi (%56,6), ardından Graves hastalığı (%30,1) yer almıştır. Hipertansiyon (%50,6), hiperlipidemi (%37,3) ve diyabetes mellitus (%22,9) en sık eşlik eden kronik hastalıklardır. Tiroid fonksiyon testlerinde Graves hastalarında T3 ve T4 düzeylerinin anlamlı derecede yüksek, TSH düzeyinin düşük olduğu belirlenmiştir. Klinik semptomlar içinde çarpıntı, sinirlilik, uyku bozuklukları, sıcak intoleransı ve kilo kaybı en sık bildirilen yakınmalardır. Egzoftalmi ve ıslak/ince cilt yalnızca Graves hastalarında saptanmıştır. Semptomlardan yalnızca kilo kaybının erkeklerde daha yüksek oranda olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Bu çalışma, hipertiroidi hastalarının ileri yaş grubunda yoğunlaştığını, önemli bir kronik hastalık yükü taşıdığını ve özellikle Graves hastalığında belirgin bir semptomatik tablo ile başvurduğunu göstermiştir. Ayrıca Graves hastalığına özgü klinik bulguların erken tanınması, uygun yönlendirme ve tedavi sürecinin zamanında başlatılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the etiological characteristics, clinical symptoms and signs, and laboratory parameters of patients who were diagnosed with and followed for hyperthyroidism and who presented to the Family Medicine outpatient clinics of Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital within the past year, and to retrospectively evaluate the obtained data. Method: This study was designed as a retrospective, descriptive, and observational study. The research was conducted by reviewing the medical records of 83 patients who were followed with a diagnosis of hyperthyroidism at the Family Medicine Outpatient Clinics of Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Data were obtained from the hospital automation system between 15 July and 15 September 2025. Demographic characteristics, comorbid diseases, laboratory findings, and clinical symptoms were evaluated using a Patient Information Form. SPSS version 26.0 was used for data analysis; in addition to descriptive statistics, the Chi-square test, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, and Dunn–Bonferroni post hoc analyses were applied.The relationships between clinical symptoms and hormone levels were assessed using Spearman's correlation analysis, and a p value < 0.05 was considered statistically significant. Results: Age of the participants was 59.39 ± 16.91 years, and 66.3% were female. Regarding etiological distribution, subclinical hyperthyroidism was the most common diagnosis (56.6%), followed by Graves' disease (30.1%) . The most frequently observed comorbid chronic conditions were hypertension (50.6%), hyperlipidemia (37.3%), and diabetes mellitus (22.9%). Thyroid function tests revealed that T3 and T4 levels were significantly higher and TSH levels were lower in patients with Graves' disease. Among clinical symptoms, palpitations, irritability, sleep disturbances, heat intolerance, and weight loss were the most commonly reported complaints, with most of these symptoms occurring at significantly higher rates in patients with Graves' disease. Exophthalmos and moist/fine skin were detected exclusively in patients with Graves' disease. Weight loss was the only symptom found to be significantly more prevalent among male patients. Conclusion: This study demonstrated that patients with hyperthyroidism are predominantly concentrated in the older age group, carry a substantial burden of chronic comorbidities, and present with a more pronounced symptomatic profile, particularly in cases of Graves' disease. Moreover, early recognition of clinical features specific to Graves' disease may facilitate timely referral and initiation of appropriate management and treatment.