Velayetin sınırları çerçevesinde sosyal medyada çocuğun özel hayatının gizliliğinin korunması
Protection of the privacy of children on social media within the scope of custody
- Tez No: 900998
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYNET SELDAĞ GÜNEŞ PESCHKE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Velayet, Çocuk, Sharenting, Sosyal Medya, Özel Hayat, Custody, Child, Sharenting, Social Media, Privacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Velayetin Sınırları Çerçevesinde Sosyal Medyada Çocuğun Özel Hayatının Gizliliğinin Korunması Son dönemde insan hayatını derinden etkileyen teknolojik gelişmelerin başında gelen internet, özellikle kişisel paylaşımların yapıldığı sosyal medya uygulamaları vasıtasıyla kullanıcılara sanal yaşamlar sürdürme imkanı sağlamaktadır. Yeterli bilinç düzeyinde olmayan kullanıcıların yaptığı paylaşımlar özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması konularında ihlallere sebep olmaktadır. Yeterli olgunluğa erişmedikleri ve korunması gereken varlıklar oldukları düşünüldüğünden gerçek hayatta ilişkilerini veli ya da vasi eliyle yürütebilmekte olan çocuklar için sosyal platformlar hem kendilerinin hem de gerek velisi ya da vasisi gerek öğretmeni, doktoru ya da hiç tanımadığı üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlar nedeniyle çocuğun üstün yararı bağlamında daha dikkatli ele alınması gereken bir konudur. Anne baba ve vasinin çocuk üzerindeki yetki ve sorumlulukları ile çelişmeyecek şekilde çocuğun özellikle sosyal medya ve internet ortamında özel hayatının gizliliğinin korunması için ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada öncelikle çocuk ve velayet kavramları ele alınarak ulusal ve uluslararası düzenlemelerde kişilik hakları ve sosyal medya ile ilgili düzenlemeler incelenmiş ve sosyal medyada çocuğun özel hayatının gizliliğini ihlal eden durumlar ile mevcut hukuki sonuçları gösteren örnek vakalar tartışılmıştır. Sonuç ve değerlendirme bölümünde hukuki düzenlemelerin durumu ve tavsiyelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Protection of the Privacy of Children on Social Media Within the Scope of Custody In recent years, the internet, which has been one of the leading technological developments that deeply affects human life, provides users the opportunity to live virtual lives, especially through social media applications where personal sharing is possible. The posts shared by users who do not have sufficient awareness cause violations in terms of privacy and protection of personal data. Since children are not mature enough and are considered as beings that need to be protected, social platforms are an issue that should be handled more carefully in the context of the best interests of the child due to the posts shared by themselves and their parents or guardians, their teachers, doctors or completely unknown third parties. National and international legal regulations are needed to protect the privacy of the child's private life, especially in social media and the internet environment, in a way that does not conflict with the authority and responsibilities of the parents and guardians over the child. In this study, first of all, the concepts of child and custody are addressed, and the regulations regarding personal rights and social media in national and international regulations are examined, and sample cases showing the violations of the privacy of the child's private life on social media and the current legal consequences are discussed. The status of the legal regulations and recommendations are included in the conclusion and evaluation section.