Yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatışın emzirme sürecine etkisi
The effect of hospitalization in the neonatal intensive care unit on the breastfeeding process
  1. Tez No: 900999
  2. Yazar: PELİN ARMUTLU ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ABBASOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: bebek beslenmesi, emzirme, yenidoğan yoğun bakım, infant feeding, breastfeeding, neonatal intensive care unit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış öyküsünün annelerin emzirme tutumlarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ocak 2023- Mart 2024 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmıştır. Hasta grubunu yenidoğan polikliniğine başvuran, herhangi bir sebeple 1. ve 2. Basamak yenidoğan yoğun bakımda 10 günden kısa süreli yatış ve term doğum öyküsü olan yenidoğan anneleri ve yoğun bakım öyküsü olmayan yenidoğan anneleri oluşturmuştur. Annelere“Iowa Bebek Beslenme Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma toplam 172 adet anneye yapılmış olup katılımcıların %50'si yenidoğan yoğun bakım yatış öyküsü olan annelerdi. Katılımcı annelerin %86'sının düzenli bir işte çalışmadığı görüldü. Çalışan annelerin ölçek skorlarının daha yüksek ve emzirme tutumunun anlamlı yüksek olduğu görüldü (p=0,01). Annelerin %51,2'si ilköğretim, %36'sı ortaöğretim, %12.8'i ise lisans ve üzeri mezunu idi. Ölçek ortalama değeri ile anne öğrenim durumu arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmuş ve emzirme tutumlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0,003). Yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YDYBÜ) yatışı olan ve olmayan bebek annelerinin ölçek skor ortalamaları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. YDYBÜ yatışı olmayan bebeklerin %77.9'unun sadece anne sütü (AS) ile, %17,4 ünün hem AS hem formül mama (karma) ile, %4,7'sinin ise sadece formül mama (FM) ile beslendiği görüldü. YDYBÜ yatış öyküsü olan bebeklerin ise %63,9'unun sadece AS ile, %31,3'ünün karma, %4,6'sinin ise sadece FM ile beslendiği tespit edilmesine rağmen toplam ölçek skorlaması beslenme şekline göre farklılık göstermediği tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda yenidoğan yoğun bakım yatışı ile emzirme tutumu ve bebek beslenmesi arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the effect of neonatal intensive care unit hospitalization history on breastfeeding attitudes of mothers. Materials and Methods: Our study was conducted between January 2023 and March 2024 at the University of Health Sciences, Izmir Tepecik Training and Research Hospital. The patient group consisted of mothers of newborns who applied to the neonatal outpatient clinic, who had a history of hospitalization in the 1st and 2nd level neonatal intensive care unit for less than 10 days and term birth for any reason, and mothers of newborns without a history of intensive care unit. The“Iowa Infant Feeding Attitude Scale”was administered to the mothers. Results: The study was conducted with a total of 172 mothers and 50% of the participants were mothers with a history of neonatal intensive care hospitalization. It was observed that 86% of the participant mothers did not have a regular job. Working mothers had higher scale scores and significantly higher breastfeeding attitudes (p=0.01). Among the mothers, 51.2% had primary education, 36% had secondary education, and 12.8% had bachelor's degree or higher. A statistically significant relationship was found between the mean value of the scale and the mother's education level and it was determined that breastfeeding attitudes were higher (p=0.003). No significant difference was found between the mean scale scores of mothers of infants with and without Neonatal intensive care unit (NICU) hospitalization. It was observed that 77.9% of the infants without NICU hospitalization were exclusively breastfed with breast milk (BM), 17.4% were fed with both breast milk and formula (mixed), and 4.7% were fed only with formula (FM). In infants with a history of NICU hospitalization, 63.9% were fed only BM, 31.3% were fed mixed, and 4.6% were fed only FM, but total scale scoring did not differ according to feeding type. Conclusion: In our study, no significant relationship was found between neonatal intensive care unit hospitalization and breastfeeding attitude and infant feeding.